Stanovništvo ne glasa razumom

Objavljeno: 10.10.2018.


Priča o nacionalizmu i odbrani Republike Srpske od navodnih neprijatelja opet je pobijedila.
Razlog tome je što stanovništvo u BiH glasa emocijama, a ne razumom, ocjena je stručne javnosti. Uz to treba uzeti u obzir i političku krađu koja je, kako je istaknuto u emisiji “Globalno” BN televizije, postala dio političke strategije.

Narod je izabrao vlast koja će krojiti sudbinu građana u naredne četiri godine. Pobjeda Milorada Dodika za poznavaoce političkih prilika i nije veliko iznenađenje. Iznenađenje je, kažu analitičari, Željka Cvijanović.

Reditelj Boris Malagurski ističe da mu nije jasno kako je podržana Vlada koja je zadužila zemlju, a koja gubi stanovnike.

Ipak, bitna stvar karakteriše ove izbore, zaključuju analitičari.

„Ako se ovdje desila krađa, a već je objavljeno da je u Banjaluci bilo 40.000 nevažećih listića, što je mnogo za moderno vrijeme praćenja i nadgledanja, onda se tu radi o činjenici da je krađa dio političke strategije. Bilo je riječi da će se mijenjati izborni zakon koji bi spriječio izbornu krađu, a neće jer ne odgovara političkim liderima; ne jednom nego svima“, objašnjava sociolog Drago Vuković.

A šta se u suštini dogodilo sa voljom birača?

„Siguran sam da postoji mnogo manipulacije, ucjene i ponižavanja ljudi, ali da istinsku volju birača nemamo. Ona se negdje izgubi, pogotovo kada se formira vlast koja ima lošu politiku, koja je tu radi vlasti, a ne moralno i odgovorno“, zaključuje Vuković.

Sve se svelo na glasanje iz obaveze da se zadrži radno mjesto i iz moranja da se opstane u vladajućoj mašineriji, ističu analitičari navodeći da je upečatljivo i to što je očigledno da građani ne vjeruju ni onima koji su na vlasti, ali ni opoziciji.

„Mi imamo izbor i kad neko izađe na izbore i uzme 100 KM da glasa i to je izbor, jer je njemu to važnije od toga kako će da živi naredne četiri godine. To nije moralno, ali je to njegov izbor i to mora da se poštuje“, smatra Malagurski.

Programom i ideologijom se dolazi do glasova, a ne demagogijom i starom slavom, poručeno je u emisiji „Globalno“ BN televizije i naglašeno da upravo to treba da bude vodilja za naredni period.

BN TV

3 thoughts on “Stanovništvo ne glasa razumom

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *