Rodžer Federer otkrio kad je najviše plakao u životu

Objavljeno: 10.10.2018.


Rodžer Federer nije sanjao kao dijete da će u tenisu dostići uspjeh koji je napravio do sada.
Švajcarac se uoči nastupa na mastersu u Šangaju “otvorio” javnosti, koja ne zna mnogo o njegovom privatnom životu, naročito o vremenu kada je počinjao tenis da shvata ozbiljno.

“Kada pogledam unazad najvažniji događaji u mom životu su rođenje moje djece, ženidba, osvajanje prvog pehara na Vimbldonu. To su neki pečati, ali ako se vratim na dane prije toga mogu da kažem da je jako bitno i to što sam se osamostalio i odrastao rano, negdje između 14 i 16 godina”, rekao je osvajač 20 grend slemova, prenosi Mondo.

On je ispričao kako je rano napustio porodicu.

“Kada sam krenuo u srednju školu, napustio sam Bazel i otišao od kuće. Preselio sam se u Lozanu, na dva sata vozom. Neki bi rekli da nisam napustio zemlju i da je bilo lakše, ali nije. U Bazelu se priča njemački, u Lozani francuski, a ja nisam znao ni riječ. To je isto kao da sam otišao u Japan, jer uopšte nisam mogao da se sporazumijevam sa ljudima”, priča Fedeks.

Priznao je da su mu to bili možda i najteži dani u životu.

“Kada sam stigao u Lozanu ni sa kim nisam razgovarao, vrlo malo sam komunicirao, bio sam usamljen. Često sam plakao, jer mi je nedostajala kuća. Sve to bila je za mene velika promjena, ali sam izdržao. Naučio sam budem jak, istrajan i nezavisan”.

Međutim, on nije odustajao.

“Naravno, išao sam u školu i mnogo toga naučio, ali najviše životnog iskustva stekao sam na putovanjima. Propustite avion, pa onda uskočite u prvi voz sa prtljagom, spavate dok sjedate na torbi iz straha da vam je neko ne ukrade. Sva ta iskustva počeo sam da stičem već sa 14 godina, kada sam krenuo da putujem. Prvo do Bazela, do kuće, a potom mnogo dalje”.

Za kraj, Federer je svakome preporučio da putuje jer je to idealan način za sticanje životnog iskustva.

“Mislim da je za svaku mladu osobu važno da iskoristi svaku priliku da otputuje i upozna nove stvari, ljude, običaje… istraži svijet. Mnogo toga može se naučiti na putovanjima. U krajnjoj liniji svako bi trebalo bar da pokuša. Jeste teško, ali ni život nije lak. To su iskustva koja treba doživjeti i iz kojih se mnogo nauči”, zaključio je Švajcarac, koji na mastersu turniru u Šangaju brani prošlogodišnju titulu, a prvi rival biće mu Rus Danil Medvedev.

Pročitajte i :

Federer: Novak ima pobjednički mentalitet, kod njega ne postoji panika

Supruge Đokovića i Federera kao najbolje drugarice

Izvor: Mondo

 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Facebook: BIG 1  BIG 2  BIG 3  BIG 4  bigportal.ba

BIG Instagram

BIG Twitter

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *