Otkazana sjednica Savjeta ministara

Objavljeno: 10.10.2018.


Sjednica Savjeta ministara BiH zakazana za danas neće biti održana, što je direktna posljedica izbornih rezultata i političkih nesuglasica unutar te institicije.
Do odgađanja je došlo zbog neslaganja povodom zahtjeva za dopunu dnevnog reda, saznaje Srna u Savjetu ministara.

Sjednica Savjeta ministara, koja je na sajtu ove institucije bila najavljena za danas, biće održana naredne sedmice, rekla je Srni Amela Mulavdić, savjetnik za medije u kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića.

Mulavdićeva je navela da medijima nije ni upućena najava da će danas biti održana sjednica, iako na sajtu ove institucije od 4. oktobra stoji najava da će sjednica biti održana danas u 12.00 časova.

Ona je dodala da pretpostavlja da će dnevni red biti isti kako je to najavljeno za današnju sjednicu.

Nakon što je na održanim opštim izborima u BiH kandidat DF Željko Komšić za hrvatskog člana Predsjedništva BiH tu poziciju i osvojio bošnjačkim glasovima ostvarivši veliku prednost nad kandidatom HDZ Draganom Čovićem, predstavnici hrvatskog naroda u BiH najavili su blokade na svim nivoima vlasti.

Јedna od prvih takvih je najava “Hrvatske mladosti” da će sutra održati protest u Mostaru.

Najavljeno je okupljanje kod Građevinskog fakulteta odakle bi povorka u 18.00 časova trebalo da krene prema kancelariji hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Organizatori su istakli da je vrijeme da se reaguje na ponovljeno gaženje demokratije u vidu preglasavanja Hrvata i izbora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH osobe koja je izabrana bošnjačkim glasovima.

Savjet ministara trebalo je da na današnjoj sjednici razmatra prijedlog odluke o izdavanju garancije BiH po ugovoru o zajmu za Koridor “Pet ce” u Republici Srpskoj između Јavnog preduzeća “Auto-putevi Republike Srpske” i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Na dnevnom redu sjednice trebalo je da bude i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH i informacija o primopredaji kasarne “Ušivak” u Hadžićima, objavljeno je na sajtu Savjeta ministara.

Pred ministrima je trebalo da bude i informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 30. juna ove godine i informacija o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar-juli ove godine.

Trebalo je biti riječi i o prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2019. godine.

Zbog otkazane sjednice Savjeta ministara tek na nekoj od narednih sjednica biđe razmatran i prijedlog strategije protivminskog djelovanja BiH 2018-2025, sa prijedlogom finansijskog plana za sprovođenje strategije i informaciju o godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inostranstvu za 2019. godinu.

Na dnevnom redu sjednice trebalo je da bude i informacija o održavanju trećeg sastanka Pododbora za trgovinu, industriju, carinu i oporezivanje između EU i BiH 18. oktobra u Briselu, te informacija o održavanju trećeg sastanka Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i BiH u Briselu 25. oktobra.

AGENCIJE

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *