NHTSA: Tesla Model 3 najbezbjedniji automobil ikada testiran u SAD-u

Objavljeno: 10.10.2018.


Iz Tesle su se pohvalili najnovijim rezultatima testiranja svog najmanjeg električnog automobila, Modela 3.
Od ranije je poznato da su Teslini automobili na testovima bezbednosti postizali vrhunske rezultate, a Model 3 je kod Agencije za bezbednost saobraćaja (NHTSA) u SAD-u zabeležio ocjenu “5 zvezdica” u svakoj testiranoj kategoriji i potkategoriji.

Najnoviji podaci dobijeni od iste Agencije su Tesli potvrdili još jedan rekordni podatak. Naime, od svih automobila testiranih od 2011. godine do danas, NHTSA je Modelu 3 (Long Range Rear-Wheel Drive verzija) dala najbolju ocenu što se tiče verovatnoće zadobijanja povreda – ona iznosi manje od 6%. Da slika za Teslu bude još bolja pobrinula su se njihova druga dva vozila, Modeli S i X koji su se na ovoj listi plasirali na drugo i treće mesto.

Iz kompanije objašnjavaju da je za visoke bezbednosne karakteristike zaslužan dizajn Modela 3 kod koga je masa unutar vozila raspoređena otprilike kao kod automobila sa centralno smeštenim motorom. Težište je postavljeno nisko i u sredinu što automobilu daje bolju upravljivost ali ga i štiti od prevrtanja. Prostor za putnike i baterije je dodatno ojačan, a sve sile koje se stvaraju pri sudarima su preusmerene dalje od kabine.

Tu su i standardni bezbednosni dodaci poput vazdušnih jastuka, napredno osmišljenih zona gužvanja metala koje apsorbiraju udarce, kao i čvrsti materijali od kojih su napravljeni delovi smešteni na kritičnim zonama – a sve to čini Model 3 najbezbednijim automobilom za putnike koji se trenutno može nabaviti (doduše, u ograničenim količinama, ali to je već tema za neki drugi tekst).

Autor/izvor: SEEbiz / Bug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *