Jaguar Land Rover prekida proizvodnju na dve nedelje zbog pada prodaje

Objavljeno: 10.10.2018.


Britanski proizvođač automobila Jaguar Land Rover (JLR) je objavio da će prekinuti proizvodnju u pogonu u Solihalu na dve nedelje zbog slabe prodaje na međunarodnim tržištima.
Cilj dvonedeljne obustave proizvodnje u pogonu u blizini Birmingema je “prilagoditi ponudu kako bi odražavala fluktuisanje potražnje na globalnom nivou”, navodi se u saopštenju objavljenom u ponedeljak.

Vlasnik Jaguara je Tata Group čije sedište je u Indiji.

Svih devet hiljada radnika fabrike u Solihalu dobiće platu u periodu suspenzije koja neće uticati na postojeće narudžbine klijenata, dodaje se u saopštenju.

Iz sindikata Unite, koji predstavlja mnoge radnike Jaguara, navode da je odluka doneta zato što je “budućnost britanske automobilske industrije pogodila trostruka nevolja – neizvesnost vezana za Brexit, pometnja u vladi vezano za dizelaše i mlaka podrška ministara električnim automobilima”.

“Vest o zatvaranju duboko će uznemiriti radnike JRL-a i njihove kolege u lancu nabavke”, istakao je Howard Beckett iz sindikata Unite.

Objava o obustavi proizvodnje se nadovezala na uvođenje trodnevne radne nedelje za dve hiljade zaposlenih u drugoj Jaguarovoj fabrici i na aprilsko saopštenje otpuštanja hiljadu radnika u regionu Vest Midlends.

Iz Jaguar Land Rovera su saopštili da su u septembru prodali ukupno 57.114 automobila, 12,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu. Pritom je prodaja u Kini pala 46 posto “zbog kontinuirane neizvesnosti na tržištu proizišle iz promene uvoznih carina i trgovinskih napetosti koje su zakočile potražnju”.

“Kao kompanija, i dalje se suočavamo s izazovim uslovima na pojedinim našim ključnim tržištima”, naglašava komercijalni direktor Felix Brautigam.

Izvor: Seebiz

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *