Intel ispravio Spectre i Meltdown probleme na novim procesorima

Objavljeno: 10.10.2018.


Nova, deveta generacija Intel Core procesora je predstavljena ovih dana, sa velikim brojem poboljšanja kako bi se privukli gejmeri i kreatori sadržaja. Poboljšanja, međutim uključuju i ona koja se ne odnose samo na performanse.
Intel je implementirao nekoliko promena u arhitekturi, kako bi ispravio nezgodne Spectre i Meltdown ranjivosti, a novi procesori premošćavaju najveći broj varijanti pomenutih napada, uz pomoć kombinacije hardvera, firmware-a i ispravki operativnog sistema.

Velike promene stižu za dve od šest varijanti pomenutih ranjivosti. U “Rogue Data Cache Load” (Meltdown, variant 3) i “L1 Terminal Fault” (Meltdown, Variant 5) ranjivostima, novi procesori stižu sa hardverskim ispravkama koje su nove i nisu prisutne na ostalim Intelovim čipovima. To znači da ih nema na Xeon W-3175X (Core-X Skylake-X Refresh) modelu, koji će se i dalje oslanjati na firmware ispravke.

Takođe, “Bounds Check Bypass” (Spectre’s Variant 1) će se zasnvati na softverskim ispravkama, zbog dubljih integracija izmena u arhitekturi.

U svakom slučaju, hardverske ispravke koje su implementirane poboljšavaju sigurnost, ali i performanse novih procesora, a ostaje da se ovo potvrdi u budućim testovima novih desktop procesora.

Izvor: TechPowerUp

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *