Rumunija ulaže 94 miliona evra u razvoj gejming industrije

Objavljeno: 9.10.2018.


Razvoj gejming industrije u našoj regiji teče dosta sporo i jedina kompanija koja je uspela da ostavi značajan trag i prikupi određenu dozu fanova je Croteam, kreator Serious Sam franšize.
Pored toga u poslednjim godinama viđamo i porast interesovanja velikih kompanija koje šire svoje poslovanje, pa tako sada u našoj prestonici imamo Ubisoftov studio (kako je tamo možete pročitati u novom broju Play!Zine časopisa).

To znači da je sem ogromnog truda samih developera i investicija stranih kompanija, teško videti da se neki studio iz ove regije pohvali značajnim naslovom, ali to neće više biti tako. Naše druge komšije, Rumunija, tačnije rumunska vlada, ulaže neverovatnih 94 miliona evra kako bi razvili gejming industriju, piše Play.

Kako otkriva sajt Gamesindustry.biz, developeri video igara će dobijati podršku za razvoj svojih projekata i iznosu između 500.000 i tri miliona evra, i tu naravno neće moći da se prijave strane kompanije sa studijima otvorenim u ovoj zemlji, već samo oni sa “čistim rumunskim” kapitalom.

Ovo je odlična stvar za razvoj video igara u Rumuniji pošto će tamošnji developeri imati rešen najveći problem kada je u pitanju razvoj video igre, i to je novac. Nadamo se da će uskoro i u našoj državi videti tako nešto jer smo i sami svedoci toga da domaći developeri poseduju fantastične ideje koje ne mogu realizovati upravo zbog nedostatka sredstava.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *