Resavsko makalo: Omiljeni namaz iz ovog kraja, najbolje ide uz vruću pogaču ili proju! (RECEPT)

Objavljeno: 9.10.2018.


Mliječni proizvodi u brdskim selima Resave pretežno se prave od ovčijeg mlijeka ili kozijeg, a u ravničarskim od kravljeg.




Resava je opšte poznata, i sa brdskim i sa ravničarskim selima, po tome što se mlijeko prvenstveno prerađuje u sir. Najpopularniji je punomasni sir, od nevarenog mlijeka. Ali, ima i drugih načina.

U selima donje Resave najviše se pravi vurda, a pamti se da su nekada, u jesen, dobro ukuvano i posoljeno ovčije mlijeko nalivali u čabrice i ostavljali za zimu. To je “makalo” – meki sir ili kajmak, omiljeni namaz za doručak, za pogaču ispod sača, po kom je ovaj kraj prepoznatljiv.

Ukoliko se odlučite da upoznate šarmantnu prirodu Resavskog kraja, nećete odoljeti da u svježa i mirna jutra okusite vruću proju ili pogaču ispod crepulje i namažete ih čuvenim makalom.

Image result for sheep milk

Ljubaznošću starice Milke Milutinović iz sela Strmosten kod Despotovca došli smo do originalnog recepta za čuveno resavsko makalo.

Priprema:

 

Izmrvi se na srednje parčiće provreli ovčiji sir (jelovački) i stavi u pripremljenu posudu.

Zatim se skuva ovčije mlijeko i ostavi da se ohladi.

Kada se mlijeko ohladilo sa njim se prelije izmrvljen sir i to sve ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi.

Nakon toga, stavi se u frižider gdje može da odstoji 10-15 dana.

Still

 

Pročitajte i :

Hrana koja sagorijeva masti i topi kilograme

Loša ishrana i alkohol nisu jedini uzroci srčanih problema

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Facebook: BIG 1  BIG 2  BIG 3  BIG 4  bigportal.ba

BIG Instagram

BIG Twitter

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *