SDSM uputio izmene ustava u Sobranje, VMRO-DPMNE žestoko prativ

Objavljeno: 8.10.2018.


Makedonska Vlada popodne je odlučila da predloži Sobranju izmenu Ustava da bi se promenilo ime države u Severna Makedonija, što je obaveza iz Sporazuma sa Grčkom. Opozicioni VMRO-DPMNE poručuje da premijer Zoran Zaev nema legitimitet za tako nešto.
Vlada je održala vanrednu sednicu na čijem dnevnom redu je bila samo jedna tačka: “Predlog parlamentu za pristupanje izmenama Ustava Makedonije sa smernicama za ustavne izmene i dopune”, preneli su mediji.

Da bi u Sobranju izglasala ustavne promene, vladajućim strankama SDSM i DUI potrebna je dvotrećinska većina od 80 glasova, što znači da im je porebna podrška najmanje devet poslanika opozicione koalicije VMRO-DPMNE.

Iz te partije, međutim, navode da Zoran Zaev nema legitimitet da menja Ustav kako bi promenio ime Republike Makedonije.

“Milion i dvesta hiljada građana dalo je crveni karton Zaevu i SDSM-u na referendumu”, poručuju iz najuticajnije opozicione makedonske partije.

Tokom vikenda su se u makedonskim medijima pojavile informacije da neki poslanici opozicije pregovaraju sa predstavnicima vlasti o podršci izmenama Ustava.

TV Telma piše da bi predlog Vlade mogao da se nađe u skupštini već sutra ujutro.

Tridesetog septembra u Makedoniji je održan referendum na kom su građani odgovarali na pitanje “Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke”. Referendum nije uspeo pošto je izašlo 36,6 odsto upisanih birača, a bilo je neophodno da izađe 50 odsto + 1.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *