Salvini “udario” na EU: Zatvaramo aerodrome, nećemo…

Objavljeno: 7.10.2018.


Italija zatvara svoje aerodrome za avione koji bez dozvole dovoze migrante iz Nemačke, poručio italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.
Tom izjavom, kako ocenjuju agencije, samo je dodatno pogoršao spor između Italije i EU o podeli odgovornosti za tražioce azila.

Italijanski dnevnik “Republika” piše da je nemačka agencija za izbeglice poslala “desetine pisama” migrantima savetujući im da se vrate u Italju, čarter letovima, a prvi takav transfer je planiran za 9. oktobar.

“Ako neki, u Berlini ili Briselu, misli da u Italiju istovare desetine migranata nedozvoljenim čarter letovima, trebalo bi da znaju da nema i neće biti raspoloživog aerodroma”, saopštio je Salvini, prenosi Rojters.

Italijanski ministar je najavio da će vlasti njegove zemlje “zatvoriti i aerodrome kao što su zatvorile luke”.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer pozvao je kancelarku Angelu Merkel i italijanskog premijera Djuzepea Kontea da intervenišu i okončaju ovu napetu situaciju.

“O sporazumu se pregovaralo i sledi se isti princip kao sa Grčkom. Mi vraćamo izbeglice u Italiju, ali moramo primiti isti broj migranata spasenih u moru”, rekao je Zehofer nemačkom listu “Velt am zontag”.

Međutim, ističe nemački ministar, Salvini sada odjednom kaže da će potpisati sporazum samo ako Nemačka podrži stav Italije o azilu u EU. “Šefovi vlada moraju da deluju kako bi se ovo rešilo”, zaključio je Zehofer.

Italija i Nemačka rade na dogovoru prema kojem bi Nemačka slala nazad u Italiju migrante koji su u toj zemlji već podneli zahtev za azil, ali taj sporazum još nije potpisan, napominje britanska agencija.

Zehofer je prošlog meseca izjavio da je sporazum sa Italijom postignut i da očekuje da će uskoro biti potpisan, ali je Salvini dan kasnije to negirao, tražeći od Nemačke dodatne ustupke.

Italijanski ministar je tada rekao da je od Nemačke dobio uveravanja da će za svakog migranta koji bude vraćen u Italiju nemačke vlasti primiti jednog tražioca azila iz Italije, ali Salvini traži ustupke po još dva pitanja. Reč je o reviziji Dablinskog sporazuma EU o obradi zahteva za azil i o pomorskoj misiji EU “Sofija” koja patrolira Sredozemnim morem.

Italija, naime, traži izmenu Dablinskog sporazuma kako bi se uspostavila automatska raspodela tražilaca azila širom EU, umesto da se od migranta zahteva da ostanu u zemlji u koju su prvo ušli na tlu Unije, kao što je sada slučaj. Takođe, traži da se promeni mandat misije “Sofija”, prema kojem svi migranti koji se spasu u Srediozemnom moru moraju biti odvedeni u Italiju.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *