Policija u Sijetlu pokrenula program protiv “SWAT-ovanja”

Objavljeno: 7.10.2018.


Ukoliko do sada niste čuli za neslanu šalu zvanu “SWAT-ovanje”, u pitanju je vrlo ozbiljna podvala kojoj su obično izloženi strimeri (ljudi koji uživo igraju igre za publiku na internetu) u SAD, i koja se sastoji od slanja lažne uzbune ka adresi gde strimer stanuje.
To dovodi do dolaska posebnog odreda policije, jedinica zvana “Specijalna oružja i taktike” (SWAT – Special Weapons and Tactics), koja je trenirana da odgovara na najozbiljnije pretnje, poput terorizma, otmica, pretnji ubistvom i sličnog.

Cilj ovoga je da se publika “zabavi” tako što gleda uživo kako osobi koja strimuje na kuću upadaju SWAT jedinice, hapse ga i pretresaju kuću, i ovakve stvari su se neretko završavale sa povredama, a u retkim slučajevima čak i smrću, jer osobe ne znaju kako da reaguju u stresnoj situaciji kada im u kuću upadne SWAT tim i krene da vitla puškama, a oni nemaju pojma o čemu se radi.

Zbog ovoga je policija Sijetla, kao prvi grad sa pilot projektom, uvela program registracije strimera, ali i svih ostalih potencijalnih žrtava, kako bi znali koje su kuće izložene ovakvoj podvali i samim tim, znale kako da reaguju ukoliko poziv SWAT timu stiže na adresu nekog od strimera.

Policija poziva sve strimere koji smatraju da su izloženi pretnji da im se ovo desi, da se što pre registruju i čak su i izbacili video u kome upozoravaju sve “šaljivdžije” da je ovo ozbiljan zločin.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *