STIŽU ŽESTOKE PROMJENE U oktobru će biti do 25 stepeni, a onda će zima POKAZATI ZUBE

Objavljeno: 6.10.2018.


Ovog vikenda uglavnom će preovladavati kiši i oblaci, dok početkom iduće sedmice slijedi smirivanje vremena, tako da ćemo i u oktobru moći uživati u suncu, a i ugodnim temperaturama koje će iduće sedmice rasti do 25 stepeni Celzijusa.
Ipak, ono što mnoge zanima je dugoročna vremenska situacija s obzirom na nedavne najave stručnjaka NASA Martina Mlinčaka da nam dolazi izuzetno jaka zima, navodi Večernji list BiH.

– Sunce ulazi u jedan od svojih minimuma u galaktičkoj eri. Sunčevih pjega nije bilo u gotovo svim prethodnim mjesecima 2018., a ultraljubičasto zračenje je naglo opalo. Nova istraživanja pokazuju da najviši slojevi Zemljine atmosfere reaguju i da velike hladnoće tek dolaze – stoji u izvještaju ovog stručnjaka iz istraživačkog centra “Langley”.

On tvrdi da naša atmosfera gubi toplotnu energiju.

– Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere bi uskoro mogli postati rekordno hladni, najhladniji otkako su počela galaktička istraživanja – tvrdi Mlinčak pozivajući se na otkrića instrumenta “Cyber” na jednom od NASA-inih satelita.

Kako se jedanaestogodišnji ciklus sunčanih promjena približava kraju, termosfera je blizu toga da bude rekordno hladna. Mlinčak kaže da bi se to moglo dogoditi za nekoliko mjeseci. Varijacije situacije o kojoj on govori se mogu opisati uz pomoć pet jednostavnih izraza: “vrlo hladno”, “hladno”, “neutralno”, “toplo” i “vrlo toplo”. Dolazi period “vrlo hladno”.

Već ranije neki meteorolozi na temelju svojih izračuna predstojeću zimu najavljuju kao prepunu oborina sa snijegom, zato se mnogi s pravom pribojavaju, a neki se pak i raduju, da bi se mogla dogoditi zima 2012. koja je paralizovala Bosnu i Hercegovinu, posebno jug zemlje kada je visina snijega prelazila metar i po.

O aktuelnoj situaciji i izvještajima ovog stručnjaka razgovarano je s onim koji je predvidio zimu 2012. Zoranom Zadrom.

– Činjenica je da Sunce ulazi u slabiju fazu aktivnosti i da ulazimo postupno u globalno hlađenje i s tim se apsolutno slažem. No, treba biti oprezan s najavama ekstremih hladnoća jer one će se sigurno javiti ako govorimo o sjevernoj hemisferi, i to regionalno. Kada kažemo regionalno, onda bi izgledalo ovako: npr. postoji mogućnost da, recimo, Kanadu, veći dio Azije i dobar dio SAD-a pogode hladnoće i snježne oluje, a da Evropa prođe bez izraženijih ekstremnih hladnoća ili, recimo, mogućnost da Evropu i dobar dio Azije pogode hladnoće i snježne oluje, a istovremeno da Sjevernu Ameriku ne pogodi jaka zima. Ima tu još opcija, ali ovo su neki primjeri. Svuda podjednako hladno na sjevernoj hemisferi sigurno neće biti. Prognoze od septembra za predstojeću zimu u Evropi daju signal najmanje temperaturno normalne ili hladnije zime uz rizik za jače arktičke prodore hladnoće, posebno ovaj drugi dio zime, dakle od januara do marta – istakao je Zadro koji se s Mlinčakovim izvještajem većinom slaže, ali u smislu kontinentalne ili regionalne proporcije hladnoće.

(N1)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *