“Optužbe za hakerske napade su zapadna propaganda”

Objavljeno: 5.10.2018.


Rusija je odbacila i okarakterisala kao “propagandu” holandske i britanske optužbe da su ruski obaveštajni agenti izveli seriju hakerskih napada.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbacilo je te optužbe kao izmišljotinu, navodeći da te tvrdnje odražavaju “zapadnu paranoju o svemoćnim ruskim sajber špijunima”, navodi Asošiejted pres.

Velika Britanija i Holandija optužile su danas rusku vojnu obaveštajnu agenciju GRU za izvođenje niza hakerskih napada, uključujući napade na Organizaciju za sprečavanje hemijskog oružja (OPCW) sa sedištem u Hagu i druge međunarodne agencije.

Posle tih navoda, Evropska unija i NATO osudili su Rusiju za “agresivno” i “bezobzirno” ponašanje.

Rusko ministarstvo je navelo da bi cilj iznetih optužbi moglo da bude stvaranje “neophodnog političkog okruženja” pre sastanka OPCW sledeće nedelje, na kojem bi zapadne zemlje mogle da ovlaste tu organizaciju da imenuje krivce za hemijske napade.

Rusija se tome protivi jer smatra da takav autoritet treba da poseduje jedino Savet bezbednosti UN.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov izjavio je ranije danas da su zapadne optužbe na račun GRU deo dugotrajne kampanje klevetanja Moskve.

Prema navodima agencije Interfaks, Rjabkov je rekao da su SAD i njihovi saveznici “izgubli osećaj za meru i normalnost” i da će nastaviti da iznose nove optužbe protiv Rusije.

On je dodao da Rusija nema nameru da se meša u novembarske izbore u SAD niti u unutrašnja pitanja neke druge zemlje.

Ministarstvo pravde SAD podiglo je ranije danas optužnice protiv sedam ruskih vojnih obaveštajaca za hakovanje antidoping agencija i drugih organizacija.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *