Kazna za nedavanje lozinki carinicima 3.200 dolara?

Objavljeno: 5.10.2018.


Posetioci Novog Zelanda mogli bi biti kažnjeni sa 3.243 dolara ukoliko odbiju da daju lozinku svojih elektronskih uređaja i ne dozvole carinicima da ih pretražuju.
Novi zakon, koji je stupio na snagu 1. oktobra kao deo unapređenja carinskog zakonodavstva na Novom Zelandu, omogućava carinskim službenicima i da kopiraju podatke pronađene u uređajima koji se pretražuju, prenosi AP.

Međutim, novozelandski Savet za civilne slobode upozorio je da zakon carinskim službenicima daje moć da primoraju putnike da otključaju svoje pametne telefone bez opravdanja i bez pravne osnove.

„Moderni telefoni sadrže veliku količinu veoma osetljivih privatnih informacija, uključujući mejlove, prepiske, lekarske izveštaje, lične fotografije i veoma lične fotografije“, rekao je portparol Saveta Tomas Bigl.

Prema njegovoj oceni, omogućavnje carinicima da ispitaju i zadrže sve te informacije je „invazija na privatnost“, ne samo vlasnika uređaja već i onoga sa kim je u kontaktu.

Bigl je zapitao da li će se na taj način uhvatiti kriminalci, koji će pre platiti kaznu nego pokazati podatke zbog kojih bi mogli da budu uhapšeni.

Izvor. RTS

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *