Hiljade Austrijanaca demonstriralo protiv vlade

Objavljeno: 5.10.2018.


Hiljade Austrijanaca demonstriralo je u Beču protiv vlade koju čine Narodna partija Austrije Sebastijana Kurca i Slobodarska stranka Hajnc-Kristijana Štrahea.
Protivnici vlade oživeli su “tradiciju” demonstracija u četvrtak uveče, koje datiraju iz početka 2000-tih, kada je zemljom vladala ista koalicija.

Učesnici protesta parolama, transparentima demonstrirali su protiv rasizma, razgradnje socijalne države, kao i demokratije.

Prema organizatorima, pozivu na protest odazvalo se 20.000 ljudi, dok policija tvrdi da je bilo između 3.000 i 4.000 učesnika.

Proteste ispred sedišta vlade organizovali su pojedinci, koji ističu da se ne radi o “institucionalnom protest”.

Demonstracije su počele pesmom “Kikl (ministar unutrašnjih poslova) ćiao, ćiao, ćiao, Basti (Sebastijan) ćiao, ćiao, ćiao”, a Štraheu je bila posvećena jedna strofa u kojoj se pominje mali braon lik”.

Među demonstrantima bilo je više organizacija od levičarskih do zelenih, a na transparentima ponajviše je bilo parola protiv ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, kao što su “Kikl ti Trampe”, “Čuješ li Kikle, želiš li svađu”.

Inače protest su podržali brojni umetnici, među kojima i književnica, dobitnica Nobelove nagrade Elfride Jelinek, koja je tim povodom objavila tekst pod nazivom “O moja Austrijo, tu si ponovo”.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *