Ako nosite mobilni u WC – prestanite odmah!

Objavljeno: 5.10.2018.


Kome je ikad upao telefon u WC šolju, zna koliko je gadan osjećaj i koliko ti treba jak želudac da popraviš situaciju. Međutim, to nije najgadnije što može da se desi kad nosite mobilni u WC. Najgadnije se dešava ako to često radite i niste ni svjesni da ugrožavate svoje zdravlje.
Pogađate – stvar je u bakterijama. Glavni problem nastaje ukoliko obrišete sebe, dodirnete vodokotlić, a potom i telefon pre nego što operete ruke.

– Ukoliko odmah nakon vršenja nužde i brisanja uzmete mobilni telefon, ne treba ni da se potrudite da operete ruke jer sve bakterije koje ste preneli na telefon, ponovo će vam se naći na rukama. To mogu da budu vaše bakterije, ali i tuđe, odnosno bakterije prethodne osobe koja je koristila toalet – upozorava doktorka Lisa Okli, ekspert za higijenu.

Zapravo, kad god uđete u toalet s mobilnim u rukama, on je izložen bakterijama, koje se gomilaju na njemu i prenose na vaše ruke, na lice, u usta… A vi to i ne znate.

Zato nije čudno što je jedno istraživanje pokazalo da mobilni telefoni sadrže pet puta više bakterija u odnosu na daske na WC šoljama.

Grupa naučnika s Univerziteta u Mančesteru navela je da mobilni telefon koji se ne koristi uvijek čistim rukama, sadrži više bakterija prikupljenih sa kože od bilo kog drugog predmeta zbog toplote koje emituje taj uređaj. To savršeno pogoduje razvoju bakterija koje se potom “čuvaju” na toplom u torbama i džepovima, objavio je list “Parizjen”.

I ako sad već tražite vlažne maramice kako biste obrisali svoj telefon i malo ublažili štetu, još da vam kažemo da to nije najbolji način. Najbolje je da pomješate 60 odsto vode i 40 odsto apotekarskog alkohola, umočite krpu i dobro je ocjedite pa time prebrišete telefon. I to treba da radite nekoliko puta mjesečno.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *