Lider NDP-a i bivši predsjednik RS Dragan Čavić gost BIG radija – 05.10.2018. sa početkom u 10:25h

Objavljeno: 4.10.2018.


Dragan Čavić je srpski političar, bivši predsjednik Republike Srpske, lider Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i nosilac kandidatske liste NDP-a za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske u Izbornoj jedinici tri.
Istorija jedne stranke ne počinje sa datumom njenog osnivanja, nego sa vremenom spoznaje da je nešto potrebno mijenjati.

Tako se i istorijat Narodnog demokratskog pokreta ne može definisati samo formalnim datumom njegovog nastanka (09. juni 2013.)

Ipak, značajno je istaći da je želja za promjenama, želja za sveopštim napretkom Republike Srpske nastala mnogo ranije, prije svega u glavama lidera NDP-a, Dragana Čavića i Krste Jandrića.

Njih dvojica, svako na svoj način i svako u svom kapacitetu već dovoljno dugo traju na političkoj i javnoj sceni Republike Srpske, pa je samo bilo pitanje dana kada će doći do prijeko potrebne fuzije i ujedinjenja, te inaugurisanja nove političke stranke koja se jasno profilisala i nametnula kao nasušna potreba Republike Srpske.

Demokratska partija i Narodna demokratska stranka sada su jedno: jedna stranka, bezbroj ideja i još više pristalica…

,,U ovom uvodnom tekstu, nećete naći velike priče i prazna obećanja. To naprosto nije naša misija. Naša lična karta su naša djela. Naša obećanja su realna, ali nam za njihovo ispunjavanje trebate Vi… svi zajedno i svako pojedinačno…”

istorijat

Riječ, dvije

Rođen je 10. marta 1958. godine u Zenici. Oženjen je Ljiljanom Čavić s kojom ima dvoje djece, ćerku Sonju i sina Tibora. Živi i radi u Banjaluci.

Od 1996. do 2008. godine bio je član Srpske demokratske stranke (SDS). Kao kandidat ove stranke je na Opštim izborima 2002. je izabran za predsjednika Republike Srpske.

2008. godine osnovao je Demokratsku stranku (DS), a 2013. godine ujedinjenjem DS-a Narodne demokratske stranke nastao je današnji Narodni demokratski pokret. Za predsjednika noovosnovane stranke izabran je Dragan Čavić.

Detinjstvo i obrazovanje  Dragan Čavić je rođen 1958. godine u Zenici od oca Stanka i majke Mare. Porodica se 1961. godine preselila u Vitez, a nakon toga u Novi  Travnik. Od 1968. godine živi u Banjaluci. Čavić je 1972. godine završio osnovnu školu, a 1976. godine banjalučku Gimnaziju. Diplomirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci 1980. godine.

Radno iskustvo Čavić je nakon završenog fakulteta dvije godine radio kao profesor knjigovodstva u Srednjoškolskom centru u Donjem Vakufu. Nakon toga je godinu dana radio preduzeću „GIK Kozara, ZIRO 1.maj“ kao referent u finansijskoj službi. Od 1984. do 1988. godine bio je rukovodilac Službe za ekonomsko-planske poslove „Istraživačko-razvojnog centra Elektromehanike“u Rudi Čajevcu. U periodu od 1988. do 1996. godine radio je u Fabrici duvana Banjaluka i to prvo kao šef službe nabavke, a nakon toga kao komercijalni direktor. Od 1991. do 1996. godine bio je rezervni oficir Vojske Republike Srpske.

Politička karijera  Dragan Čavić je političku karijeru započeo 1997. godine i to kao član Srpske demokratske stranke. Od 1997. do 2008. godine obavljao je funkciju zamenika predsjednika stranke. U periodu od 1998. do 2002. godine bio je predsjednik Gradskog odbora Banjaluka. Od 2004. do 2005. godine bio je vršilac dužnosti predsjednika SDS-a, a nakon toga je izabran za predsjednika stranke. Krajem 2008. godine istupio je iz SDS-a, te osnovao je Demokratsku partiju. Bio je njen predsjednik, te član Glavnog i Izvršnog odbora stranke.

Image result for dragan cavic

9. juna 2013. godine DP i Narodna demokratska stranka su se ujedinile, te formirale Narodni demokratski pokret, čiji je Čavić predsjednik i član Glavnog i Izvršnog odbora. 30. aprila 2014. godine NDP je pristupio političkoj koaliciji „Savez za promjene“ koju čine stranke opozicije. Dragan Čavić je na Opštim izborima 1998. godine izabran za poslanika u Narodnoj skupštini RS.

8. oktobra 1998. godine tadašnji Visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorp (Carlos Westendorp) je donijeo odluku o Čavićevoj smjeni s mjesta poslanika zbog „nepoštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma“. Vestendorp je 30. jula 1999. godine povukao odluku, pa je Čavić nastavio svoj mandat u NS RS do 2000. godine.

30. jula 1999. godine Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch), Vestendorpov nasljednik poništio je odluku, pa je Čavić nastavio svoj mandat do 2000. godine. Tu funkciju obavljao je sve do 2000. godine kada je izabran za odbornika u Skupštini Grada Banjaluka.

Od 2000. do 2002. godine bio je potpredsjednik Republike Srpske, dok je predsjednik bio Mirko Šarović.

Related image

Na izborima 2002. godine je sa 183 121 glasom izabran za predsjednika Republike Srpske.

Na Opštim izborima 2010. godine sa 2 864 glasa izabran za poslanika u NS RS.  Tri godine kasnije iz DS-a i NDS- nastao je NDP za čijeg predsjednika je izabran Čavić. Njegova partija je na Opštim izborima 2014. godine nastupala kao dio koalicije „Savez za promene“, sastavljene iz najvećih opozicionih partija u RS. Čavić je sa 3 469 glasova izabran za poslanika u Parlamentu RS. Član je Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu NS RS. Dvije godine kasnije se kao kanididat Saveza za promjene kanididovao za gradonačelnika Banjaluke.

Čavić je jedan od najaktivnijih opozicionih poslanika u Skupštini RS. U svojim izlaganjima često kritikuje poteze aktuelne vlasti.

U avgustu 2017. godine mediji u BiH su objavili da će Srpska demokratska stranka amnestirati sve bivše članove ove stranke. Pojedini zvaničnici SDS-a istakli su da bi rado ponovo vidjeli Čavića u svojim redovima. On ove navode nije komentarisao.

Related image

Nagrade i priznanja  Dragan Čavić je dobitnik Ordena Zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem i Ordena Zastave Republike Srpske na lenti koji dodeljuje predsjednik RS. Osim toga, nosilac je Ordena Svetog Save koji dodjeljuje Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolit Dabrobosanski odlikovao ga je Srebrenim ordenom Svetog Petra Dabrobosanskog. Čavić je dobitnik Ordena viteza Hristovog groba koji dodjeljuje Patrijarh Jerusalemski, te Ordena Zvijezda mecenata sa briljantima koju dodjeljuje međunarodna fondacija „Dobri ljudi svijeta“ Ruske Federacije. Nosilac je Ordena Petra Velikog prvog stepena koji dodjeljuje Nacionalni komitet za bezbijednost Ruske Federacije, te Ordena Zlatna zvijezda koju dodjeljuje Asocijacija za međunarodne stateške studije SAD.

U petak, 05.10.2018. godine, sa početkom u 10:25h, o daljim cijevima, planovima, aktuelnostima i problemima sa kojima se građani suočavaju, naš sagovornik biće Dragan Čavić.

,,Gajim optimizam da ćemo pobijediti na ovim izborima. Ali, i svi ostali tako misle. Svi imaju neke procjene i hvataju se nekakvih friziranih anketa. Dugo sam u politici i znam koliko one mogu biti “klizave” i preambiciozne. Očekujem da napravimo dobar rezultat. Hoće li taj izborni rezultat biti dovoljan za pobjedu? Vidjećemo 8. oktobra.”

Фотографија корисника Народни демократски покрет / Narodni demokratski pokret

One thought on “Lider NDP-a i bivši predsjednik RS Dragan Čavić gost BIG radija – 05.10.2018. sa početkom u 10:25h

  1. Дивно писаније да паднеш у несвјест, ни рјечју нису поменули његов полтронски утицај на писање оног смећа од извјештаја о Сребреници.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *