Linta: Austrija zabranjuje ustaške simbole, a Hvratska?

Objavljeno: 3.10.2018.


Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je najavu austrijskog ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla da se na popisu zabranjenih simbola u toj zemlji nađu i simboli hrvatskih nacifašista – ustaša.
On je u saopštenju dostavljenom medijima naveo da je pozitivno što su za korišćenje takvih simbola predviđene novčane kazne od 4.000 evra ili zatvor do godine dana.

Nažalost, konstatuje Linta, u Hrvatskoj nema spremnosti da se donesu zakonske odredbe koje bi uvele kaznu zatvora za promovisanje i upotrebu nacističkih, fašističkih i ustaških simbola, a posebno ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

Linta to vidi kao jasan znak da se u Hrvatskoj nesmetano realizuje projekat rehabilitacije ustaštva i zločinačke NDH, širenje govora mržnje i podsticanja na nasilje prema Srbima i svemu što je srpsko. U saopštenju Linta navodi da je “tragično što Evropska unija i dalje ćuti na slobodno korišćenje ustaških simbola u Hrvatskoj, negiranje ili umanjivanje zločina genocida i pretvaranje ustaških zločinaca u borce za slobodu i mučenike”.

Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *