Francuska optužila Iran za neuspješni napad na opozicionare u Parizu

Objavljeno: 3.10.2018.


Francuska Vlada saopštila je da nema sumnje da iranski ministar za obaveštajne poslove stoji iza napada na grupu iranskih opozicionara koji su držali protest u Parizu u junu ove godine, kao i da je oduzela sredstva koja pripadaju obaveštajnim službama Teherana i dvojici državljana Irana.
– Iza svega ovoga stoji detaljna, precizna duga istraga naših obaveštajnih službi, koja nam je omogućila da zaključimo, bez ikakve sumnje, da je odgovornost na iranskom ministru za obaveštajne poslove – rekao je francuski diplomatski izvor, prenosi Rojters.

Izvor je dodao da je zamenik iranskog ministra i generalni direktor obaveštajne službe Sead Hašemi Mogadam naredio napad, koji je u delo sproveo diplomata sa sedištem u Beču Azadolah Asadi.

Ministar Mogadam pod kontrolom je vrhovnog lidera Ajatolaha Alija Hamneija.

– Odbacujemo još jednom sve navode protiv Irana i zahtevamo oslobađanje iranskog diplomate – izjavio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi.

Prema njegovim rečima, incident je organizovao i sproveo neko ko želi da naškodi dugogodišnjim odnosima Irana sa Francuskom i Evropom.

Proteste je u junu organizovao iranski Nacionalni savet otpora nedaleko od Pariza, a kako se navodi prisustvovalo mu je nekoliko bivših evropskih i iranskih ministara i savetnik predsednika SAD Rudi Đulijani.

Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *