Desničari traže ostavku Merkelove i referendum o članstvu u EU

Objavljeno: 3.10.2018.


Ispred glavne željezničke stanice u Berlinu danas se okupilo oko 500 desničarskih demonstranata koji, povodom godišnjice ujedinjenja Njemačke, uzvikuju antiimigracione slogane i zahtijevaju ostavku kancelarke Angele Merkel.
Demonstranti zahtijevaju da Vlada promijeni svoju politiku i zakone, te da uvede oštrije kontrole na granicama, da organizuje referendum o članstvu Njemačke u EU, kao i da se uvedu direktni izbori za predsjednika i kancelara, javio je “Sputnjik”.

Kako prenosi Rojters, u blizini u centru Berlina, otprilike isti broj ljudi izašao je na kontraprotest uzvikujući: “Ne postoji pravo na nacističku propagandu”.

Veliki protest protiv rasizma takođe je održan u južnom njemačkom gradu Minhenu.

Odluka njemačke kancelarke iz 2015. godine, da prihvati više od milion migranata i tražilaca azila, većinom muslimana koji, bježeći od sukoba na Bliskom istoku, pristižu u zemlju, duboko je podijelila Nijemce koji na današnji dan obilježavaju Dan Ujedinjenja Njemačke.

Demonstranti tvrdokorne desnice uzvikivali su “Mi smo narod” – slogan koji su pre 29 godina koristili demonstranti Istočne Njemačke da iskažu svoje odbacivanje komunističke vlade na protestima koji su kulminirali padom Berlinskog zida i ujedinjenjem.

Jedan od demonstranata je čitao molbu na ruskom, engleskom, francuskom, italijanskom i holandskom jeziku koja je glasila “Spasimo državu”.

Antiimigraciona osjećaja i podrška desničarskim partijama kao što je Alternativa za Njemačku su naročito snažni u istočnoj Njemačkoj, gdje životni standard kontinuirano zaostaje u odnosu na zapad zemlje, uprkos dugogodišnjim velikim javnim investicijama.

“Znamo sada da je ono što nazivamo jedinstvo Njemačke proces. Ovo je dugo putovanje koje zahtijeva od svih nas da slušamo jedni druge, da priđemo jedni drugima, nikada da ne postanemo samozadovoljni”, rekla je danas Merkel na komemoraciji u Berlinu i priznala da optimizam ujedinjenja nije pripremio mnoge za težak rad rekonstrukcije, navodi britanska agencija.

Protesti desničara se očekuju i u istočnom gradu Kotbusu, javlja “Reuters”.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *