Berlin vri: “Ostavka Merkelove” i “nacistička propaganda”

Objavljeno: 3.10.2018.


Ispred glavne železničke stanice u Berlinu se okupilo oko 500 desničarskih demonstranata.
Oni su se okupili povodom godišnjice ujedinjenja Nemačke, uzvikuju antiimigracione slogane i zahtevaju ostavku kancelarke Angele Merkel.

Kako prenosi Rojters, u blizini u centru Berlina otprilike isti broj ljudi izašao je na kontraprotest uzvikujući: “Ne postoji pravo na nacističku propagandu”.

Veliki protest protiv rasizma takođe je održan u južnom nemačkom gradu Minhenu.

Odluka nemačke kancelarke iz 2015. godine da prihvati više od milion migranata i tražilaca azila, većinom muslimana koji, bežeći od sukoba na Bliskom istoku, pristižu u zemlju, duboko je podelila Nemce, koji na današnji dan obeležavaju Dan ujedinjenja Nemačke.

Demonstranti tvrdokorne desnice uzvikivali su “Mi smo narod” – slogan koji su pre 29 godina koristili demonstranti Istočne Nemačke da iskažu svoje odbacivanje komunističke vlade na protestima koji su kulminirali padom Berlinskog zida i ujedinjenjem.

Jedan od demonstranata je čitao molbu na ruskom, engleskom, francuskom, italijanskom i holandskom jeziku koja je glasila “Spasimo državu”.

Antiimigraciona osećanja i podrška desničarskim partijama kao što je Alternativa za Nemačku su naročito snažni u istočnoj Nemačkoj, gde životni standard kontinuirano zaostaje u odnosu na zapad zemlje, uprkos dugogodišnjim velikim javnim investicijama.

“Znamo sada da je ono što nazivamo jedinstvo Nemačke proces. Ovo je dugo putovanje koje zahteva od svih nas da slušamo jedni druge, da priđemo jedni drugima, nikada da ne postanemo samozadovoljni”, rekla je danas Merkelova na komemoraciji u Berlinu i priznala da optimizam ujedinjenja nije pripremio mnoge za težak rad rekonstrukcije, navodi britanska agencija.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *