Upoznajte klub vječitih poslanika

Objavljeno: 2.10.2018.


Ukupno devet aktuelnih državnih parlamentaraca više od 12 godina obnaša dužnost zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH. Neki od njih u parlamentarnim klupama sjede već 22 godine, odnosno od prvih poslijeratnih izbora u BiH.
Najduži parlamentarni “staž” ima aktuelni delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac (SDA). Od 1996. godine pa sve do 2018. godine u državnom organu zakonodavne vlasti u tri mandata obnašao je dužnost poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i u četiri mandata dužnost delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Genjac se ove godine na izbornim listama za oktobarske izbore nalazi na kompenzacijskoj listi Stranke demokratske akcije (SDA) za Parlamentarnu skupštinu BiH. S obzirom na to da nosioci kompenzacijskih listi velikih političkih stranaka uglavnom i dobijaju mandate, izvjesno je da će do kraja mandata 2018. – 2022. Genjac “nakupiti” 26 godina radnog iskustva na poziciji državnog parlamentarca.

Duži niz godina funkciju parlamentarca obnaša i SNSD-ov funkcioner Nikola Špirića kojem su nedavno Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije zbog korupcije. Špirić je u državni organ zakonodavne vlasti prvi put izabran 1998. godine i to kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Parlamentarnu karijeru nakratko je prekinuo 2007. godine kada je izabran za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Na toj poziciji ostao je sve do 2012. godine. Špirić se ove godine nalazi na listi SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Od 1998. godine do danas na pozicijama poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH nalazi se i Šefik Džaferović. On je u četiri mandata bio izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i u dva mandata za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Džaferović u aktuelnom mandatu obnaša i dužnost člana Kolegija Predstavničkog doma PSBiH, a Stranka demokratske akcije (SDA) na ovogodišnjim izborima kandidovala ga je za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Građani BiH od 2002. godine imaju priliku pratiti rad Dušanke Majkić u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ona je 2002. godine izabrana za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a u jednom mandatu obnašala je i funkciju delegata u Domu naroda PSBiH.

Već 16 godina u klupama najvišeg organa zakonodavne vlasti države BiH sprovodi politiku SNSD-a. Majkić je ove godine ponovo kandidat SNSD-a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

U parlamentarnim klupama od 2002. godine sjedi i Martin Raguž iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990. U posljednja dva mandata obnaša dužnost delegata u Domu naroda PSBiH dok je u periodu od 2002. do 2010. godine bio biran za poslanika u Predstavničkom domu PSBiH.

Ranije se povukao sa mjesta predsjednika HDZ-a 1990, a na ovogodišnjim izborima ne nalazi se ni na jednoj izbornoj listi.

Od 2006. godine funkciju zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH obnaša i Denis Bećirović. Već tri mandata na ovu poziciju izabran je kao kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) BiH. U prošlom mandatu jedan period bio je i član Kolegija Predstavničkog doma PSBiH.

Ove godine SDP BiH kandidovao je Denis Bećirovića za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Tri mandata dužnost državnog poslanika obnaša i SNSD-ova funkcionerka Milica Marković. Na poziciju poslanika u Predstavničkom domu PS BiH izabrana je 2006. godine.

Marković već 12 godine u državnom organu zakonodavne vlasti zastupa politiku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Ove godine je kandidat SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Aktuelni poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Šemsudin Mehmedović takođe se 12 godina nalazi na poziciji državnog parlamentaraca. U Parlamentarnu skupštinu BiH prvi put je izabran 2006. godine.

U sva tri mandata obnašao je dužnost poslanika u Predstavničkom domu PSBiH, a ove godine nalazi se na listi SDA za Predstavnički dom PS BiH.

Posljednji aktuelni parlamentarac sa preko 10 godina “parlamentarnog staža” je Lazar Prodanović iz SNSD-a. On je prvi put izabran za poslanika u Predstavničkom domu PSBiH 2006. godine.

U tri mandata biran je s liste SNSD-a za Predstavnički dom PS BiH, a na ovogodišnjim izborima SNSD ga je ponovo kandidovao za poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Od aktuelnih poslanika i delegata njih 13 već dva mandata (osam godina) sjedi u klupama Parlamentarne skupštine BiH. Riječ je o Borislavu Bojiću, Mladenu Bosiću, Amiru Fazliću, Saši Magazinoviću, Mirsadu Mešiću, Asimu Sarajliću, Senadu Šepiću, Salki Sokoloviću, Aleksandri Pandurević, Nermini Kapetanović, Staši Košarcu, Borjani Krišto i Ognjenu Tadiću.

(BN/Klix)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *