Političari drsko i bezobrazno javne resurse pretvaraju u stranačke

Objavljeno: 2.10.2018.


Trenutna izborna kampanja u Republici Srpskoj slobodno bi se mogla nazvati funkcionerska kampanja. Korišćenje javnih resursa i funkcija je toliko uzelo maha u ovoj kampanji, da se linija između izbornih skupova i otvaranja puteva, institucija, škola, vrtića, osveštanja hramova, potpuno gubi. Poslednje u nizu je svakako otvaranje autoputa „9. januar“ Banja Luka – Doboj, gdje se sjatio najviši politički vrh Srpske, a koji su uglavnom kandidati na predstojećim izborima.
“Otkad ima izbora, zloupotrebljavaju javne funkcije, resurse. Problem je što nema značajne reakcije javnosti.”, kaže novinar Vladimir Šušak.

Najveća zloupotreba javnih resursa se ogleda u direktnom trošenju javnog novca za medijsku promociju. Prvi na listi takvih primjera je svakako najava i samo otvaranje sjevernog krila Univerzitetsko–kliničkog centra Republike Srpske, gdje su promovisana četiri kandidata za predstojeće izbore iz SNSD-a. Pritom, na dan otvaranja predsjednik RS Milorad Dodik prijetio je svim medicinskim radnicima koji se usude na štrajk ili neku vrstu javnog ispoljavanja nezadovoljstva da će im biti smanjene plate, koje dobijaju iz budžeta Srpske.

Ne smije se zaboraviti ni korišćenje službenih prevoznih sredstava za dolazak i odlazak na izborne tribine, poput automobila i helikoptera, što je npr. za predsjednika Republike Srpske postala stvar koja se podrazumijeva.

„Transparensi Interenešenel prati cijelu ovu kampanju i na kraju uputiće Centralnoj izbornoj komisiji prijave protiv svih onih koji su javnu funkciju koristili radi promocije sebe kao kandidata. Mora se stati u kraj ovoj praksi, jer apsolutno se na institucije, na javna sredstva gleda kao na stranačku imovinu.“ , poručuje Ivana Korajlić, iz Transparensi Internešenela.

Zloupotreba javnih resursa najčešće se ogleda u tempiranju javnih radova pred izbore od ljudi koji u trku ulaze sa pozicije vlasti.

Postavljanje kamena temeljca se intenziviralo u odnosu na isti period prošle godine kada nije bila kampanja u toku.

Prvi u nizu je svakako kamen temeljac za most na rijeci Vrbanji u Čelincu, gdje se dogodio i svojevrsni skandal između Milorada Dodika i Draška Stanivukovića iz opozicije koji je, kako kaže, takođe htio da postavi kamen temeljac. Ako se krene redom, ove godine malo koji vrtić i škola su ove godine zaobiđeni što se tiče Milorada Dodika i Željke Cvijanović.

Vrhunac manipulacije javnim novcem u izbornoj kampanji je svakako bilo povećanje plata radnicima, isplata jesenje naknade za penzionere, ali i obećanja o dodatnom povećanju penzija i plata. To je bio glavni adut Milorada Dodika na izbronim skupovima za prijetnju sopstvenom narodu, da ukoliko ne glasaju za SNSD, da će im taj novac biti oduzet. Novac poreskih obveznika, novac iz budžeta Republike Srpske.

“Mislim da je vrlo teško promijeniti taj mentalni sklop prema kojem politički akteri i partije veoma drsko i bezobrazno koriste javne resurse, stvarajući sliku da oni time čine nešto za dobrobit građanina. Na drugoj strani je potpuno neosvješćeni građanin, poreski obveznik, koji ne shvata da je to posao ljudima koji obavljaju javne funkcije i koji za to primaju platu.”, tvrdnji Tanja Topić, politički analitičar.

Najveći apsurd ove izborne kampanje je svakako bilo svečano uklanjanje nelegalno sagrađenih naplatnih kućica u Klašnicama kod Banjaluke, za koje niko nikad nije odgovarao.

Najveći problem je što zloupotreba javnih funkcija i resursa nije trenutno regulisana Izbornim zakonom i Zakonom o finansiranju političkih partija, pa su kandidati koji obavljaju javne funkcije to vješto iskoristili i javnu imovinu skupa sa javnim resursima pretvorili u stranačke.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *