“Ne želim da budem prosječan”: Goran je dobio posao odmah poslije medicine, ali ipak ide u Njemačku

Objavljeno: 2.10.2018.


Odliv mozgova, i to medicinskih, nije epidemija koja je rezervisana samo za našu zemlju. Isti problemi očigledno muče i ostale eks-Ju republike.
Bilećanin Goran Gačić je bio među pet najboljih studenata u svojoj generaciji na Medicinskom fakultetu u Mostaru. Takođe, jedan je od najboljih studenata ovog fakulteta od njegovog osnivanja. Iako je odmah nakon diplomiranja dobio priliku da radi, odlučio je da napusti BiH i da svoju šansu da napreduje potraži u Njemačkoj. Za portal „Direkt“ priča zbog čega je donijeo ovakvu odluku, koje su mu želje i planovi za budućnost.

Goran je diplomirao sa prosjekom 4,7 (na ovom fakultetu je najveća ocjena 5). Uslovi studiranja nisu bili ni malo laki, ali ih je on uspješno prevazišao i to bez ijednog padanja na ispitu.

Koliko je bio riješen da ostvari odlične rezultate govori i činjenica da je na posljednjoj godini fakulteta imao težak hematopneumotoraks koji je, kako kaže, jedva preživio. To mu se dogodilo krajem decembra, a već u februaru, nakon teškog oporavka, položio je sve najteže ispite.

No, ogroman rad i trud isplatili su mu se odmah nakon diplomiranja budući da na ovom fakultetu postoji praksa da pet najboljih studenata u generaciji dobijaju posao čim završe fakultet. Tako je dobio posao u Centru urgentne medicine na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Spontano, ovaj posao otvorio mu je vrata ka Njemačkoj.

– Imali smo saradnju sa bolnicama iz Njemačke, a pritom sam učestvovao u brojnim simpozijumima, i tako mi se pružila prilika da idem tri mjeseca u Frankfurt na edukaciju. Iskreno, želio sam da odem tamo prvenstveno zato što me je zanimao njemački mentalitet, a struka se podrazumijeva – priča Goran.

Kroz vrijeme provedeno u Univerzitetskoj klinici u Frankfurtu, kaže, pokazao je pristup koji Njemcima treba – nikad nije zakasnio na posao, nije bio nametljiv, ali je pokazao stav kad je trebalo. Nakon toga, ponudili su mu specijalizaciju iz opšte hirurgije. U tom trenutku shvatio je da ostanak u BiH nije rješenje za njega i prihvatio je ponudu.

– Ne želim da ostanem ovde i venem. Nije mi lako što idem, ali imam problem jer ne želim da budem prosječan. Ne idem zato što su tamo ogromne plate, to je nešto što ti može dati šansu da pomogneš svojima, već idem da napravim sebi karijeru, da sutra, kad dođem ovde da budem specijalista hirurgije, da se čuje za mene, da napravim nešto za šta ljudi ovde nisu čuli i da pomognem ljudima koji su u mene ulagali. Hoću da budem među najboljima u tome što radim. U suprotnom ću smatrati da nisam uspio – izričit je Goran.

Izvor: Direkt

One thought on ““Ne želim da budem prosječan”: Goran je dobio posao odmah poslije medicine, ali ipak ide u Njemačku

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *