Kineski razarač prišao “agresivno blizu” američkom brodu

Objavljeno: 2.10.2018.


Kineski razarač se “agresivno približio” brodu američke mornarice u Južnom kineskom moru, primoravši ga da manevriše kako se ne bi sudarili.
Kako je saopštila Pacifička flota SAD, kineski vojni brod se u nedelju približio brodu “Ju-Es-Es Dekejtur” “na nebezbedan i neprofesionalan način” kod Gavenskih grebena u Južnom kineskom moru, saopštio je portparol američke Pacifičke flote Tim Gorman, prenosi danas AP.

Kineski razarač, koji se primakao američkom brodu do razdaljine od 41 metra, “izveo je niz sve agresivnijih manevara praćenih upozorenjima ‘Dekejturu’ da napusti tu oblast”, navodi se u saopštenju.

Kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se protivi ulasku američkih vojnih brodova u vode “oko kineskih ostrva i grebena” i potvrdilo da je kineski raketni razarač “Luojang” odmah upučen kako bi identifikovao američki vojni brod i oterao ga.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da snažno poziva SAD da prestanu sa svojim “provokativnim akcijama”.

Kina polaže pravo na veći deo strateškog vodenog puta Južnog kineskog mora i izgradila je ostrva na grebenima, opremivši ih vojnim objektima, podseća američka agencija.

Inače, odnosi između SAD i Kine pogoršani su zbog eskalirajućeg trgovinskog spora, a naročito proteklih nedelja, nakon odluke američkih vlasti da uvedu ekonomske sankcije Kini zbog kupovine ruskih borbenih aviona i raketa zemlja-vazduh.

Peking je saopštio da SAD nemaju prava da se mešaju u vojnu saradnju Kine s Rusijom, a kao odgovor na sankcije Kina je pozvala na razgovor američkog ambasadora i atašea za odbranu u znak protesta, a uz to, naložila je komandantu svoje mornarice da se vrati iz posete SAD.

Američki ministar odbrane Džim Matis je, nakon toga, odustao od planova da poseti Kinu u oktobru radi razgovora o bezbednosti.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *