Istina o testamentu Pavla Vuisića koji svi šeruju

Objavljeno: 2.10.2018.


“Želim da umrem. Bože koji si svemoguć, učini tako i budi miran, platiću. Znam, i ti si korumpiran…” – to su stihovi koje je napisao Pavle Vuisić, naš veliki glumac. Rođen 10. jula 1926. godine, preminuo 1. oktobra 1988, prije tačno 30 godina. I dalje otkrivamo neke stvari o njemu.
Čuli smo kako je svojevremeno odbio da primi nagradu koja danas nosi njegovo ime. Kako je jedini vjerovao u uspeh filma “Ko to tamo peva”. Smijali smo se anegdotama sa snimanja, čak i kavgama s pojedinim kolegama, a čuli smo i da je znao da odgovori i Titu. Testament Pavla Vuisića je priča za sebe, a njegova supruga pobrinula se da se sazna istina. Mirjana Vuisić zaslužna je i za to što nam je dala priliku da namćorastu glumačku legendu upoznamo i iz jednog drugačijeg ugla.

“On je bio izvanredan pjesnik. I to se ne zna. Ali stalno je cijepao, a ja sam sklanjala da on ne vidi i poslije smrti sakupila. On je i svoju prvu glumačku nagradu iscijepao. Inače je bio vrlo talentovan. Ali je vidio da nema s kim i već je počeo da radi na filmu, i ostao je u glumi. Izmislio je i pseudonim – Višnjin. Cijelog života sam čekala da počne ozbiljno da piše i kada je upao u depresiju, pomislila sam da je došlo vrijeme. Ali nije bilo ništa od toga…”, rekla je Mirjana Vuisić u nedavnom razgovoru za Nedeljnik.

Image result for pavle vuisic maratonci

U testamentu koji se šeruje Pavle Vuisić, između ostalog, iznosi molbu da mu niko ne drži govor, “niti jedne riječi ne progovori, jer ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svijetu, je*em mater”.

Kako je njegova supruga objasnila za Nedeljnik, jedna je riječ tu problematična, koja ne mijenja samo smisao testamenta, već i upućuje na pogrešno tumačenje karaktera velikog glumca.

Ta riječ je “komunist”, na kojeg se odnosi i držanje govora i prijetnja, a njenim izostavljanjem ostavlja se utisak da je Vuisić na kraju života mrzio sve ljude. A nije.

– Ne znam zašto im ta verzija više odgovora. Ne želim u to da se uplićem. Nedavno je objavljena knjiga o Pavlu u kojoj stoji ta verzija – kaže Mirjana Vuisić, koja je za Nedeljnik ispričala da je veliki glumac mrzio komunizam i komuniste, kako je jednom kidnapovan i odveden na prijem kod Tita, kako mu je Milovan Đilas prekinuo novinarsku karijeru, zašto je izbačen sa Pravnog fakulteta…

Mirjana je priložila i originalnu verziju testamenta.

Oporuka:

Pavla Vuisića, rođenog od majke Radmile i oca Miša, koji dana prvog novembra 1982. godine, pri čistoj svijesti i zdravoga uma sastavlja ovu poruku. Mirjani, ženi mi, sve što imam za slučaj da odapnem, ostavljam, s tim da razumno rasproda ili otuđi imovinu moju, odnosno svoju, a ako ne bude u stanju da imovinom raspolaže, da to samo sud može uraditi. Mirjana, ako poslije mene ostane, ima da me sahrani sa svim adetima i čestima crkve pravoslavne, sa šest popova da se pred mojim tijelom vide i čuju.

Sahraniti me ima u grobnicu našu, govor posmrtni ili slično da se čuo nije. Ovijeh šest popova (koje za inat hoću) da sve ono što se oko groba radi, rade i šute. Šute (ćute).

Neka u sebi pjevaju.

Pošto mislim mrijeti, što bih i onako sve ovo pisao, još da vas zamolim da mi nikakav komunist ni govora, ali niti jedne riječi ne progovori, jerbo ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svijetu, je*em mater…

Iako su na setu dali sve od sebe, neki od glumaca su kasnije priznali da su bili ubijeđeni da tada snimaju svoj najgori film. Pitali su se čemu to mlataranje po pustari, ko će to da gleda. Jedini je Pavle Vuisić vjerovao u film i potpuno mu se posvetio.

Image result for pavle vuisic maratonci

Prije premijere, film je prikazan Umjetničkom vijeću. Sala u Košutnjaku bila je dupke puna. Prilikom projekcije Šijan je ostao zabezeknut. Tokom cijelog filma se niko nije nasmijao.

Ekipa se za snimanje okupljala svakog jutra oko pet sati, ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu i odlazila u Deliblatsku pješčaru.

Izvor: Nedeljnik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *