Hoće li se upotrijebiti Bonska ovlaštenja za krađu glasova na izborima?

Objavljeno: 2.10.2018.


OHR i OEBS sankcionisaće članove izbornih komisija ukoliko se ustanovi da je bilo izbornih krađa a među onima koji su pod posebnom prismotrom je i bijeljinska gradska izborna komisija, gdje se očekuje da bi moglo dođi do velikog izbornog inžinjeringa.
Kako BN saznaje, u dobro obaviještenim krugovima, najveća izborna krađa u Republici Srpskoj očekuje se u Bijeljini i prvi za “odstrel” mogao bi biti predsjednik bijeljinske Gradske izborne komisije Žiko Krunić.

Prema istom izvoru, OHR i OEBS sankcinisaće i u drugim opštinama i gradovima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ukoliko se ustanovi krađa glasova.

Kako saznajemo, scenario za izbornu krađu na području Bijeljine već je napravljen i to u dogovoru Vojina Mitrovića, koji je nosilac liste SNSD-a za Predstavnički dom PS BiH, i predsjednika gradske izborne komisije Žike Krunića, a u to je uključen i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Nedeljko Ćorić.

O ovim informacijama upoznate su i kancelarije OHR-a i OEBS-a i ukoliko se utvrdi da je došlo do krađe glasova ne samo u Bijeljini nego i u drugim opštinama i gradovima BiH odgovorna lica, kako saznajemo, mogli bi dobiti trajnu zabranu političkog angažovanja i obavljanja bilo kakve javne funkcije na osnovu Bonskih ovlaštenja.

Takvu odluku, ukoliko dodje do izborne krađe i političke korupcije, već su dogovorili visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i šef Misije OEBS-a u BiH Piter Tejlor.

Ukoliko dodje do krađe glasova, a najveća se očekuje kada su u pitanju lični glasovi, svi odgovorni akteri biće pod trajnim mjerama zabrane u skladu sa Bonskim ovlaštenjima.

Sankcije koje su na raspolaganju visokom predstavniku u BiH na osnovu Bonskih ovlaštenja već godinama nisu upotrijebljene u BiH.

OHR i OEBS, kako saznajemo, pažljivo će pratiti izborni proces s ciljem sprečavanja izbornog inžinjeringa i krađe glasova na izborima.

(BN)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *