Ovu grešku svi prave, a stomak najviše pati: Naučite da doručkujete zdravo

Objavljeno: 1.10.2018.


Doručak je najvažniji obrok u toku dana. Sigurni smo da ste ovaj savjet čuli na stotine puta u životu, vrlo vjerovatno ga i usvojili, no prije nego što sljedeći put po svaku cijenu riješite da izjutra nešto stavite u usta, dva puta razmislite.
Naime, jeste važno ne preskakati doručak, ali ne i “na silu”. Tačnije, ukoliko nemate vremena da ujutru objedujete, pa zgrabite hranu tek tako, ne biste li ispoštovali prvi obrok u danu, možete pošteno kiksnuti.

Upravo u žurbi, ne razmišljajući, ljudi često pojedu pogrešan borok koji ih ne zasiti dovoljno ili daleko gore – izazove mučninu i bolove u želucu. To se često javlja usljed toga što na prazan želudac izjutra konzumiramo određene namirnice koje nisu predviđene za to.

Dakle, na tanjiru za vaš doručak ne bi trebalo da se nađu sljedećih pet namirnica.

1. Paradajz

Ovo je super zdravo, ukusno i niskokalorično povrće, idealno za osvježavajuću salatu, a puno je i vitamina i antioksidansa. Ipak, ukoliko jedete SAMO pardajz salatu za doručak, u kombinaciji sa želudačnom kiselinom mogu da prouzrokuju bolove u želucu.

Image result for tomato

2. Agrume

Limun, narandža, grejp, mandarine i ostali agrumi bogati su vitaminom C i preporučljivi na našem dnevnom meniju, ali na prazan stomak njihova kiselina može da izazove prilično neprijatan osjećaj i nadraži sluzokožu usana.

Image result for orange

3. Bilo šta s kvascem

Kvasac, posebno ujutru na prazan stomak, može da ga nadraži i izazvati nadutost i probleme s probavom. Dakle ujutru izbjegavajte lisnato tijesto i kolače sa kvascem.

Image result for croissant

4. Krastavac

Uopšteno – sirovo povrće nije najbolji izbor za prvi obrok u danu, iako to djeluje čudno. Dakle, ako želite da izbjegnete nadutost i gorušicu, zaboravite na krastavac ujutru.

Image result for cucumber

5. Jogurt

Jogurt sadrži brojne vrijedne mliječne bakterije koje su odlične za crijevnu floru. Međutim, kad se konzumira na prazan želudac, dobre bakterije ubije želudačna kiselina.

Image result for joghurt

S.P.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *