Od danas promjena doktora bez obaveze navođenja razloga

Objavljeno: 1.10.2018.


Građani RS, od danas, pa do kraja decembra, imaju mogućnost da promijene svog izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa, na jednostavan način – bez navođenja razloga promjene.
– Dakle, ukoliko neko iz bilo kojeg razloga želi da promijeni izabrane doktore najbolje bi bilo da to uradi u ovom takozvanom „ redovnom periodu“ za promjenu ljekara, jer je procedura mnogo jednostavnija. Naime, potrebno je samo da popune odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i da ih ovjere u Fondu, pri tome nisu obavezni da navode razloge promjene porodičnog doktora, pedijatra ili ginekologa – saopštili su iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Primjera radi, prošle godine porodičnog doktora u redovnom periodu promijenilo je 25.890 osiguranika, dok je pedijatra i ginekologa promijenilo 12.116 osiguranika.
– Važno je napomenuti i da bi građani koji se još uopšte nisu registrovali u tim porodične medicine, trebalo da to urade u ovom periodu. Izuzetno je značajno da se izbor ili promjena doktora izvrši do kraja godine, odnosno prije potpisivanja ugovora između Fonda i domova zdravlja za narednu godinu, jer od broja registrovanih lica zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava – navodi se u saopštenju.

Inače, doktora je moguće promijeniti i mimo za to predviđenog perioda, ali samo u određenim okolnostima i tada je procedura komplikovanija, odnosno neophodno je navesti opravdan razlog promjene u skladu sa pravilnikom koji reguliše ovu oblast.

SrpskaInfo

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *