Borbeni avion F35 srušio se nakon prve borbene akcije

Objavljeno: 29.9.2018.


Američka vojska pretrpila je prvo rušenje izuzetno skupog borbenog aviona iz programa F-35, vrijednog oko 100 miliona dolara, samo dan nakon što je objavljena vijest da je verzija tog aviona koju su koristili marinci imala prvo borbeno dejstvo po talibanskim metama u Avganistanu.
“BBC” prenosi saopštenje američkih marinaca da se avion F-35B srušio u saveznoj državi Južna Karolina, da je pilot uspio da se katapultira i prođe bez povreda. U saopštenju je navedeno da je istraga o uzroku pada u toku.

Navodi se da je program aviona F-35 najveći i najskuplji program naoružanja ove vrste na svetu i da je projektovano da bi američka kompanija “Lokid Martin” mogla da proda više od 3.000 ovih letelica, a program bi trebalo da 30 do 40 godina.

“BBC ” podsjeća da je program kritikovan kako zbog cijene i kašnjenja u isporuci, tako zbog i efikasnosti u borbi.

Rojters je objavio da je novi ugovor koji je Pentagon juče potpisao za nabavku rekordnog broja od 141 borbenog aviona F-35, pri čemu je pređašnja cijena od oko 100 miliona smanjena na 89,2 miliona dolara po letjelici.

“Lokid Martin” pravi ove avione u tri varijante, pri čemu oznaka A znači da ima konvencionalno poletanje, oznaka je za skraćeno poletanje i vertikalno sletanje, a C za katapultiranje sa nosača aviona.

“CNN” je juče preneo navode američkih vojnih zvaničnika da je borbeni avion F-35B u četvrtak prvi put upotrebljen u Avganistanu protiv fiksne talibanske mete.

– Tokom misije, F-35B izveo je napad kao vid podrške operacijama američkih trupa na kopnu i bio je uspešan – potvrdile su mornaričke snage SAD.

“cNN ” je naveo da ovaj avion favorizuje američki predsednik Donald Tramp, koji je nekoliko puta hvalio F-35 zbog sposobnosti da bude “nevidljiv”.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *