BITKA DO POSLEDNjE LOPTE: Srbija sa Brazilom u polufinalu SP

Objavljeno: 29.9.2018.


Jovović: Nikoga se ne bojimo, pa ni Brazilaca. Odlučuju sitnice. Nehumano je odigrati tri utakmice za tri dana
BRAZIL! Odbojkaši će se u polufinalu 19. SP u Torinu danas (17.00) sasati sa olimpijskim šampionom. Čim su Poljaci osvojili prvi set „orlovi“ su saznali da će se za finale boriti sa nekadašnjim trostrukim prvakom sveta. Srbi su uvereni da će sa velikim rivalom odigrati još jedan spektakularan meč i nadaju se da će biti kao pre dve godine u finalu Svetske lige kada su slavili sa 3:1.

– Među nama nema tajni. Igrali smo dosta puta, pobeđivali ih i gubili. Bacili smo ih na kolena pre dve godine u finalu Svetske lige. Nisu nedodriljivi, sve je moguće. Na ovom Šampionatu već je bilo dosta iznenađenja i svašta može da se očekuje – ističe za „Novosti“ sjajni tehničar Nikola Jovović.

NEHUMANO PRVENSTVONIKOLA Jovović ističe da je sistem takmičenja nehuman:
– Razgovarali smo i sa igračima iz drugih selekcija i svi smatramo da je ovo prvenstvo čudno organizovano. Nehumano je za tri dana odigrati tri utakmice ili za dva dve. Igrači su nervozni, povređuju su, gube ugovore, ne mogu da pruže maksimum. Svako jutro se budimo se bolovima, budimo fizioterapeute. Veoma je iscrpljujuće i ne znam dokle će ovo da traje. Pa, 30. završavamo SP, daj bože sa medaljom, a već 1. oktobra se javljamo klubovima. Postajemo roboti!

Brazilci su veliki dužnici našim odbojkašima. Naročito generaciji selektora Nikola Grbića, koja je izgubila dva polufinala na svetskim prvenstvima 2002. i 2006. Ali, ako je kormilar „orlova“ sa igračima prekinuo neugodnu tradiciju u Svetskoj ligi, zašto ne bi i večeras u Torinu.

– Odlučuju sitnice, jer i oni i mi igramo na visokom nivou. U suštini nikad se ne zna, zavisi od dana, raspoloženja igrača, sreće, dosta faktora utiče na krajnji ishod. Jedno znam: jaki su oni, ali smo jaki i mi. Biće pakleno – ističe Jovović.

Ideolog igre „orlova“ ponosni ističe da su već napravili fantastičan uspeh i podseća da u polufinalu nema favorita:

– Ne postoji nijedan razlog da sada stanemo. Da nam je neko pre SP ponudio polufinale oberučke bismo ga prihvatili. Sezona je već sada fenomenalna, jer smo igrali na F6 Lige nacija u Lilu i sada smo među četiri najbolje selekcije na svetu.

Sjajni tehničar, koji briljira i u odbrani, nije nimalo zabrinut što protiv Poljske nisu ponovili nezaboravnu partiju iz duela sa Italijom. Veruje da je pravo lice Srbije ono protiv “azura”.

– Nije bilo realno da za manje od 24 časa odigramo dve fenomenalne utakmice. Pa, mi smo posle duela sa Italijanima večerali posle ponoći. Ne smatram da smo pružili lošu partiju, već energetski nismo bili dovoljno spremni da odigramo na pravi način. Bili smo napeti, nervozni, hteli na silu sve da rešimo, a ne lucidnošću. I išli smo iz greške u grešku. Takvi ne smemo da budemo u polufinalu, moramo da smanjimo greške, da gledamo svoju polovinu terena i da se ne opterećujemo protivnikom. Ne bojimo se nikoga, naše je da se borimo, da budemo prava ekipa kao do sada – uveren je Jovović.

Dražen Luburić ističe da Brazilci imaju neophodnu energiju za osvajanje medalja na velikim takmičenjima:

– To su pokazali protiv Rusa kada su 0:2 pretvorili u 3:2. Konstanti su u svim elementima, imaju pobednički element i kada gube ne gube lucidnost. Moramo da budemo maksimalno skoncetrisani tokom meča. Nismo slučajno u polufinalu i nadam se da ponovimo igre protiv Italije i Rusije i da možemo da osvojimo medalju.

Kapiten Nemanja Petrić smatra da ne smeju danas da ponove slabosti iz meča sa Poljskom.

– Bili smo dosta nervozni tokom meča, nismo imali strpljenja. Najvažnije je da iz poraza izvučemo pouku za polufinale. Jer, ako ne promenimo nešto biće jako teško. Siguran sam da imamo kvalitet i da ćemo biti bolji.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *