Rusi i Ilon Mask vode turiste na Mjesec

Objavljeno: 23.9.2018.


Ruska Raketno-kosmička korporacija “Energija” i američka kompanija “Spejs iks” spremne su da ponude usluge turističkog obletanja oko Meseca.
“Energija” već dugi niz godina razvija projekat obletanja Meseca na svemirskom brodu “Sojuz”, uključujući pružanje usluga turistima.

“Međutim, sada je cena karte malo povećana zbog revizije ekonomskih zahteva za projekat i iznosiće od 150 do 180 miliona dolara”, rekao je Sputnjik neimenovani izvor iz raketno-kosmičke industrije.

On je podsetio da su prvobitno upravo “Energija” i američki operater svemirskog turizma kompanija “Spejs advenčers” izašli na komercijalno tržište sa predlogom za uvođenje turističkog leta oko Meseca. Troškovi jednog od dva mesta (treće je predviđeno za komandanta broda – profesionalnog kosmonauta) iznosili su 150 miliona dolara. Kasnije je, zbog nedovoljne zainteresovanosti, cena karte pala na 120 miliona dolara.

Sagovornik je rekao da su se povećali i troškovi karte za Mesec, kao i leta u orbitu. Ako su prvi ugovori za letove američkih astronauta na MSS počinjali sa 20 miliona dolara, završili su se na oko 82 miliona za mesto.

Slična situacija desila se i sa svemirskim turistima. Prvi turista Denis Tito platio je 20 miliona dolara za let, dok je britanska pevačica Sara Brajtman, koja nikada nije ni poletela, za kartu morala je da izdvoji 52 miliona dolara.

Pretpostavlja se da će se za lansiranje koristiti raketa “Sojuz 2”, koju će sa kosmodroma “Bajkonur” u orbitu izvesti svemirski brod “Sojuz MS”. Raketa “Angara”, lansirana sa kosmodroma “Vostočni”, pokrenuće svemirski tegljač DM sa dodatnim hermetičkim odeljkom. Oni će se sastati u orbiti i nastaviti let do Meseca.

Ekspedicija bi trebalo da traje oko nedelju dana. Brod će moći da obleti oko Meseca na nekoliko stotina kilometara od njegove površine.

 
GettyImages

Bivši direktor “Energije” Vladimir Solncev 2017. godine je izjavio da se korporaciji obratilo nekoliko ljudi koji žele da lete oko Meseca, plativši kartu od 120 miliona dolara. On je rekao da će takav let biti realan između 2021. i 2022. godine. Do tada, u modernizaciju “Sojuza” za let oko Meseca potrebno je uložiti 500 miliona dolara.

Direktor “Roskosmosa” Dmitrij Rogozin je 28. juna najavio da postoji mogućnost letenja na Mesec na brodovima “Sojuz”, dok se ne završi projekat “Federacija”.

Kompanija “Spej Iks” je pre nekoliko godina najavila let oko Meseca na svemirskom brodu “Dragon 2”, sa dvoje turista, za kraj 2018. godine. Ta kompanija je u utorak objavila da će prvi komercijalni putnik transportnog sistema BFR, koji će krenuti na Mesec, biti japanski milijarder, kolekcionar umetnina Jusaku Maezava.

Prema rečima vlasnika “Spejs Iksa” Ilona Maska let će trajati četiri do pet dana. Iako on nije precizirao datum, japanski svemirski turista je izjavio da će se to dogoditi 2023. godine. “Spejs iks” nije otkrio iznos koji će Maezava platiti za putovanje oko Meseca.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *