Žena koja je najvećom prevarom u istoriji ukrala 80 miliona dolara nije završila u zatvoru

Objavljeno: 21.9.2018.


Najveća prevara u skorijoj američkoj istoriji je iznenađujuće prosta. Ipak, trajala je 15 godina, izigrala najizbirljivije kolekcionare umjetničkim djelima i donijela je 80 miliona ženi koja je vodila cijelu igru.
Glafira Rozales se na njujorškoj umjetničkoj sceni pojavila 1995. Došla je u cijenjenu Knoedler galeriju sa slikom za koju je tvrdila da je djelo apstraktnog ekspresioniste Marka Rotka.

Rekla je i da ima još mnogo toga da ponudi kao i da predstavlja misterioznog meksičkog kolekcionara koji želi da proda svoje slike. Osim Rotka, nudila je i Roberta Madervela, Viljema de Kuninga i Džeksona Poloka. Pravo bogatstvo moderne umjetnosti.

Zapravo Glafirine slike su bile djelo kineskog emigranta Pej-Šen Kjana koji je prije toga zarađivao za život crtajući portrete ljudi na ulicama Menhentna. Kjan je skidao stil majstora, a onda dodavao “patinu” djelima koristeći supstance poput čaja i prašine iz usisivača. I svi su zagrizli. Lažni Rotko je prodat za 8,3 miliona, a Džekson Polok za 17 miliona dolara. Tek pošto se sve zahuktalo eksperti su shvatili da nešto nije u redu.

Kuća u kojoj su nastajale fejk slike
Kuća u kojoj su nastajale fejk slike 
Foto: Profimedia

Galerija Knoedler i njena direktorka En Fridman su bili prevareni kao i svi drugi i nisu bili optuženi kao saučesnici. Zbog brojnih tužbi klijenata galerija se zatvorila 2011. poslije 165 godina poslovanja.

Izvor: Noizz.rs

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *