“Zemlje koje ne žele Fronteks na kraju će …”

Objavljeno: 21.9.2018.


Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u Salcburgu progresiste (naprednjake) i demokrate da se bore za pobedu na izborima za EP 2019. godine.
Makron je posle neformalnog samita lidera Evropske unije (EU), ne navodeći imena, osudio one koji ne žele migrante u svojoj zemlji.

“Zemlje koje ne žele Fronteks (Evropsku agenciju za zaštitu spoljnih granica) ili ne pokazuju solidarnost, na kraju će izaći iz šengenskog prostora”, rekao je Makron.

Nekoliko zemalja istočne Evrope, među kojima Mađarska, protive se migrantskoj politici Brisela, koju mađarski premijer Viktor Orban smatra “promigrantskom”.

Makron je u nekoliko navrata kritikovao Orbanov tvrd stav prema migrantima. Na Makronovu izjavu odmah je reagovala predsednica ekstremne desnice u Francuskoj Marin Le Pen koja smatra da je francuski predsednik dao “izjavu o kraju EU”.

Makron smatra da kriza kroz koju EU prolazi poslednjih deset godina predstavlja egzistencijalnu krizu i da će naredni izbori biti “istorijska bitka” jer to neće biti izbori kao što su do sada bili.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *