Pike pokreće novi teniski turnir – osvajaču svih 10 miliona dolara

Objavljeno: 21.9.2018.


Kineska investiciona grupa Kosmos, koju je osnovao fudbaler Barselone Đerar Pike, osim novog Dejvis kupa planira da uvede još promena na ATP turu.
Nedavno je došlo do promena u jedinom ekipnom teniskom takmičenju koje će od naredne sezone promeniti format, pa će se igrati na jednom mestu na kraju sezone i učestvovaće 18 selekcija.

ITF je izložio biznis plan kroz koji bi ušlo nešto oko tri milijarde dolara za 25 godina i od sada će se Dejvis kup igrati u klasičnom turnirskom formatu.

Međutim, Kosmos ne namerava da stane, već planira da u skorijoj budućnosti oformi novo takmičenje u kojem će učestvovati 64 igrača, prenosi britanski “Telegraf”.

U pitanju je egzibicioni turnir koji će biti igran u prvoj nedelji posle US opena. Iako za sada nije poznata lokacija, jasno je da će biti organizovan kao bilo koji drugi turnir, uz dve velike promene – neće biti rangirnih bodova i pobedniku će ići kompletan nagradni fond turnira.

On će iznositi okruglo 10 miliona dolara koje će investirati Kosmos.

Još nema mnogo detalja o ovom planu, ali je predsednik ITF Dejvid Hagerti, tokom intervjua za “Njujork Tajms”, istakao da Međunarodna teniska federacija želi da stvori “dva nova svojstva”.

“Značajan deo donacije Kosmosa biće uloženo u transformaciju Dejvis kupa. Postoji veliki investicija za razvoj nacionalne asocijacije za tenis u kolicima. Ostatak će biti uložen u dva potpuno nova projekta – u aprilu će biti igrano mešovito timsko takmičenje, dok će u septembru biti organizovan turnir na principu ‘pobednik nosi sve”, naveo je Hagerti.

Međutim, informacije o novom događaju počele su da se pojavljuju u trenucima odigravanja Lejver kupa, koji organizuju Rodžer Federer i Rod Lejver, pa postoji mogućnost “sukoba” i poklapanja termina. Federer je prethodno kazao da želi da razgovara sa predstavnicima Kosmosa o rasporedu njihovih turnira.

“Dobra stvar celokupne konfuzije jeste što će svi morati da sednu za jedan sto i saslušaju želje drugih – ITF, ATP i Lejver kup. Istina je da naredne nedelje mogu biti veoma interesantne”, izjavio je Federer tokom poslednjeg Grend slema u Njujorku.

Kosmos se još nije oglasio povodom informacija o opisanom takmičenju.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *