Nakon niza skandala Wells Fargo ukida više od 26.000 radnih mjesta

Objavljeno: 21.9.2018.


Wells Fargo, četvrta po veličini američka banka, ukinuće između 5 i 10 posto radnih mjesta u iduće tri godine, što je dio plana restrukturiranja kojim ta banka, nakon niza skandala, nastoji da smanji troškove poslovanja.
Prema podacima od 30. juna, ta je banka imala oko 264.500 zaposlenih, pa smanjenje za 10 posto predstavlja oko 26.450 radnih mjesta.

Ti rezovi trebali bi pomoći Wellsu da postigne cilj smanjenja troškova za 4 milijarde dolara do 2020. godine, jer pokušava da podstakne rast dobiti te se oporavi od niza skandala, među ostalim, zbog otvaranja miliona računa klijenata bez njihovog znanja.

Zbog toga je, među ostalim, američki regulator kaznio tu banku s milijardu dolara. Wells Fargo je u četvrtak takođe najavio da će smanjiti broj poslovnica za oko 800 do 2020. godine te će prodati poslovanja koja mu nisu temeljna kako bi smanjio troškove i povećao učinkovitost. Prošlog mjeseca banka je otpustila 600 zaposlenih u svom odjeljenju za hipoteke uslijed usporavanja potražnje za refinansiranjem.

Banka nije odredila koji će odjeli biti pogođeni smanjenjem, ali je rečeno kako će se rezovi napraviti tako da odražavaju promjene u preferencijama potrošača, budući da sve više klijenata korist samouslužne tehnologije.

Izvor. Jutarnji

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *