Milion električnih vozila na njemačkim putevima tek 2022.

Objavljeno: 21.9.2018.


Njemačka neće uspjeti da ostvari zacrtani cilj o milion električnih vozila na putevima do 2020., nego tek do 2022. godine, zbog visokih cijena tih vozila i manjka punionica, procijenili su savetnici njemačke vlade.
Savetodavna grupa NPE je u izveštaju o sprovođenju tog plana objavila da će zacrtani broj električnih vozila uspeti da dostignu tek u 2022. godini. Početkom 2018. godine na nemačkim putevima je bilo samo 98.820 vozila na električni pogon.


NPE prati stanje na tržištu električnih vozila od 2010. godine, kada su predložili cilj o milion električnih automobila do 2020. godine koji je vlada usvojila.


Saopštenje iz Berlina nije nikoga iznenadilo i nemačka kancelarka Angela Merkel je već prošle godine priznala da nije verovatno da će se ostvariti taj cilj.


U NPE-u napominju da postoji više razloga za to, uključujući i visoku cenu električnih vozila u odnosu na automobile na klasični pogon i u prošlosti manji broj dostupnih modela.

Nedostaje i infrastruktura – potrebno je više punionica za električne automobile.

Kancelarka je ipak i dalje optimistična: “Napredujemo. Uspeli smo da uspostavimo masovno tržište, a sada to moramo da proširimo”, izjavila je Merkelova.

Izvor: Seebiz

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *