Kina uvodi zastrašujući nadzor nad ljudima, životi će zavisiti o bodovima

Objavljeno: 21.9.2018.


SVAKO tko je ikad čitao distopijske romane koji opisuju 24-satni nadzor nad cijelom populacijom, s nelagodom će primiti vijesti koje dolaze iz Kine.
Da je Kina zemlja s manjim vlastitim slobodama od većine zapadnih zemalja, nije nikakva tajna. No planovi vladajuće Komunističke partije u Kini zvuče kao da su prepisani iz nekog od poznatih distopijskih romana Georgea Orwella ili Aldousa Huxleyja.

Naime, vladajući u Kini uvode nešto što nazivaju “društveni kredit”, svojevrsni sastav bodovanja svakog pojedinca u društvu, koji će uveliko određivati šanse tih pojedinaca u životu.

U roku od nekoliko godina, poručuje kineska Komunistička partija, taj sastav “dozvoliće vjerodostojnima da slobodno šetaju svagdje, dok će diskreditiranima otežati da naprave ijedan jedini korak”.

High-tech nadzor pod kontrolom umjetne inteligencije

Kako javlja australski ABC, “društveni kredit” u Kini je nešto poput personalne kartice s bodovima koju će dobiti svako od 1,4 milijarde stanovnika Kine.

Čemu služi društveni kredit? Imaće dvojaku funkciju – građani s visokim društvenim kreditom imaće VIP tretman u hotelima i aerodromima, jeftine zajmove, ubrzan upis na najbolje fakultete te pristup najboljim radnim mjestima.

Naravno, postoji i druga strana tog novčića. Naime, oni s niskim društvenim kreditom mogu dobiti zabranu putovanja, zabranu zapošljavanja u državnim i javnim firmama, ali i zabranu podizanja kredita.

Image result for china beijing people

Ovaj orvelijanski program provodiće se zahvaljujući high-tech nadzornim sastavima, koje će kontrolisati umjetna inteligencija na kojoj Kina intenzivno radi već godinama.

 Nadzorne kamere bit će opremljene softverom za prepoznavanje lica i skeniranje tijela te geo-trackingom kako bi svaki građanin Kine bio pod konstantnom prismotrom.

200 miliona kamera kontrolisaće baš sve

Primjera radi, mreža od nevjerovatnih 200 miliona CCTV kamera pratiće svaki pokret ljudi. Do koje će mjere svaki korak biti važan, ilustruje i podatak da će društveni kredit biti smanjen za nekoliko bodova ako osoba u trgovini kupi, primjerice, preveliku količinu alkohola (jer to sugeriše moguću ovisnost). No te bodove će biti lako vratiti kupovanjem pelena za bebe (jer takav potez sugeriše društvenu odgovornost). Sastav će svaki pokret svake osobe pratiti “uživo”, što znači da će se svačiji društveni kredit stalno ažurirati zavisno o tome što osoba radi.

No iznos društvenog kredita neće zavisiti samo o tome što ljudi kupuju u trgovinama nego i o onome što rade ili govore prijatelji i porodica te osobe. Primjer, ako nečiji najbolji prijatelj ili otac kaže nešto negativno o vlastima, to će se negativno odraziti na društveni kredit te osobe. Isto vrijedi i za odabir partnera.

Aplikacije na pametnim telefonima takođe će se koristiti za prikupljanje podataka o ljudima, odnosno neprestano praćenje njihovog svakodnevnog ponašanja.

Najveći projekt društvene kontrole u istoriji

U sastav bodovanja građana biće uključeni i tradicionalni izvori informacija poput službene državne dokumentacije o svakom pojedincu (rezultati i ocjene iz škole, medicinski kartoni, sigurnosne procjene i finansijski zapisi). Svi ti podaci u konačnici će određivati koliki će biti društveni kredit pojedine osobe u Kini.

U ovaj golemi projekt uključeno je više kompanija koje rade pod kontrolom države kako bi koordinirali i konfigurisali ovu tehnologiju te finalizirali algoritam koji će u konačnici određivati nečiji društveni kredit.

ABC navodi da se vjerovatno radi o najvećem projektu kontrole društva u istoriji, odnosno o pokušaju da se potpuno kontroliše više od milijarde ljudi.

Uspije li, biće to prva digitalna diktatura u istoriji.

(Index)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *