“Džoni Štulić mi je rekao da su za rat krivi Bajaga i Crvena jabuka”

Objavljeno: 21.9.2018.


JEDAN od najpoznatijih menadžera s prostora bivše Juge, Dragoslav Gane Pecikoza, raspričao se o Johnnyju (Branimir) Štuliću u intervjuu koji je ovaj dao za srpski Nedeljnik. Pecikoza je sa Štulićem bio u vojsci, a iznio je javnosti do sada nepoznate detalje o legendarnom frontmenu Azre.
“U vojarni su ga zvali Paganini. Svirao je klasičnu gitaru i tada niko nije znao za njega. Sjedio je na stepenicama i svirao. On je svako malo bio u zatvoru jer je na stražu išao s gitarom. Onda bi ga zatvorili na dva dana jer je rekao da je gitara njegovo oružje”, prisjetio se Pecikoza koji je bio producent posljednjeg Štulićevog albuma.

“Bio je to album Blase. Snimali smo ga 1997. u Dusseldorfu. Rekao mi je: ‘Ti ćeš u pakao zbog Crvene jabuke’. Govorio je da su za rat krivi Crvena jabuka i Bajaga jer je Bajaga pjevao ‘Zažmuri’, a on je uvijek pjevao ‘Otvori oči’ da ljudi vide da dolazi nesreća”, kazao je Pecikoza.

Bez obzira na to koliko fizički odsutan, Branimir Džoni Štulić je i dalje obavezna tema razgovora u kojima se poželi istina, ma kakva ona bila.

Ne pokazuje namjeru da se vrati pod svjetla bine, što nikako ne znači da je na toj udaljenosti izgubio uvid u našu zbilju.

U svijetu patuljaka sa naslovnih stranica, brdo znatiželje putuje svemirom. Tako je Branimir Štulić i unatoč tome što su Muze digle nos, jer im se ne bakće sa profanim stvarima, izašao u susret djelićima naše radoznalosti.

Odavno odvojen od ovdašnje muzičke i kulturne scene beskompromisno gospodari svojom samoćom i slobodom u holandskom gradiću Houtenu pored Utrehta. Poslije života u kojem je predvodeći grupu „Azra“ stekao teško opisivo poštovanje, radi na stvarima koje pomažu da se bolje shvate korijeni njegove poetike i posebnosti. Samo potvrđuje duboko uvjerenje Rastka Petrovića da je pravi tumač putnik kroz prolaznost vihornih svjedočanstava. Svjedok grijeha, zločina, propusta i patnji u svom vremenu.

„A gde se to ne otima za vlast?! Dok jednom ne smrkne, drugome ne sviće, znači borba neprestana, a gde je borba, tu je i neki red“, kaže Džoni

Svojevremeno je govorio  da on Čaušesku nikad nije smetao, smetali su mu oni koji su ga napravili jer nijedan diktator ne može sam. A na pitanje ko danas pravi diktatore, govorio je:

– Diktator je onaj koji diktira. Postoji red i postoji nered. Kaže se da je red svrha vladanja. A gdje se to ne otima za vlast?! Jasno, dok jednom ne smrkne, drugome ne sviće, znači borba neprestana, a gdje je borba, tu je i neki red. I nikad nije bilo da se nije naređivalo, ovako ili onako. Radikalna atenska demokracija nije bila ništa manje tiranska zato što se skrivala iza mnoštva i njegovog izigravanja gospodstva, što Alkibijad još i onda tačno opisa kao opštepoznatu budalaštinu.

Blic/Index

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *