Britanski stručnjaci upozoravaju: Neki jogurti imaju više šećera od Coca-Cole

Objavljeno: 21.9.2018.


NAKON analize više od 900 jogurta na britanskom tržištu, naučnici upozoravaju da su mnogi jogurti prepuni šećera i da se javnost ne smije zavaravati da konzumira zdravu namirnicu, prenosi BBC.
Nučni tim sa Univerziteta Leeds utvrdio je da su tzv. organski jogurti bili među najzaslađenijima i sadržavali su više šećera na 100 grama proizvoda od gaziranih pića.

Samo se prirodni ili grčki jogurt mogao svrstati u grupu napitaka s niskim udjelom šećera.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu BMJ Open, najviše šećera sadržavali su tzv. jogurt dezerti – prosječno 16,4 grama na 100 grama proizvoda. U toj kategoriji po udjelu šećera su i proizvodi poput čokoladnog moussea ili rožate koji ne sadrže jogurte.

Čak 13,1 gram šećera na 100 grama proizvoda

Drugi po redu najslađi jogurti bili su “organski”, s prosječno 13,1 gram na 100 grama proizvoda.

Dječji jogurti prosječno su sadržavali 10,8 grama na 100 grama proizvoda, što odgovara količini od dvije kocke šećera, utvrdilo je istraživanje.

Poređenja radi, 100 grama prosječne gazirane kole sadrži 9 grama šećera.

Kupite prirodni jogurt

U grupu jogurta s niskim udjelom šećera, odnosno manje od pet grama šećera na sto grama proizvoda, ušlo je tek devet posto jogurta.

“Mislim da će ljudi, uključujući roditelje, biti iznenađeni koliko je zapravo šećera u jogurtima”, kaže voditeljica istraživanja Bernadette Moore te dodaje: “Moj je savjet da kupite prirodni jogurt i pomiješate ga s voćem.”

(Index)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *