Žena koja je zavodila, pa potom ubijala naciste preminula u 93. godini

Objavljeno: 20.9.2018.


Imala je samo 14 godina kada se pridružila holandskom pokretu otpora, iako je njena dugačka i bujna kosa ostavljala utisak da je barem dvije godine starija.
Holandski otpor je čvrsto vjerovao da je rat stvoren za muškarce. Ako se u njemu nekim slučajem učestvovale žene, njihova uloga je bila da nose anti-nacističke pamlfete ili novine.

Međutim, za mladu Fredi i njenu dvije godine stariju sestru Trus to nije važilo. Njih dvije su bile tinejdžerke koje su uzele oružje u ruke u borbi protiv okupatora i holandskih izdajnika. Zajedno sa Hani Šaft, studentkinjom prava koja je imala vatreno crvenu kosu, sabotirale su operacije, blokirale puteve i mostove, ubijale naciste vozeći bicikl… Između ostalog, uspjele su da “prebace” veliki broj jevrejske djece preko granice, a nerijetko ih spasu i iz koncentracionih logora.

Za najsmjeliji potez mnogi smatraju njihov način da zavedu naciste u kafanama i barovima, ponude im šetnju parkom ili šumom, a potom ih likvidiraju. Overstegen je povodom toga rekla vrlo kontroverznu stvar stvar.

“Morale smo to da uradimo. Ubijati one koji su izdali dobre ljude smatram neophodnim zlom”, rekla je u jednom intervjuu i na pitanje koliko je ljudi ubila ili učestvovala u njihovoj likvidaciji kratko je odgovorila: “Nikada ne biste trebali da postavite vojniku takvo pitanje”.

Fredi Overstegen je preminula 5. septembra, samo tri dana prije 93. rođendana. Bila je posljednja živa žena najpoznatijeg holandskog pokreta otpora. Živjela je u selu Drajhus, nekoliko kilometara daleko od Harlema. Tokom posljednjih godina života preživjela je nekoliko srčanih udara.

View this post on Instagram

Teenagers Freddie Oversteegen and her sister Truus were a very important part of the Dutch resistance during WWII. Truus would approach Nazi collaborators in bars, seduce them and take them back to the woods, where the Resistance would shoot them. Freddie acted as a lookout to make sure no one interrupted. “[Truus] was like: ‘Want to go for a stroll?’ And of course he wanted to. Then they ran into someone — which was made to seem a coincidence, but he was one of ours — and that friend said to Truus: ‘Girl, you know you’re not supposed to be here.’ They apologised, turned around, and walked away. And then shots were fired, so that man never knew what hit him. They had already dug the hole, but we weren’t allowed to be there for that part" Freddie passed away on September 5th, 2018. #RIP #WWII #FreddieOversteegen #resistance

A post shared by History HERstory OURstory (@historyherstoryourstoryx) on

Rata se sjećala kao petogodišnjeg iskustvo ponosa i bola zbog kojeg nikada nije zažalila. Ali ju je s vremena na vrijeme proganjao. Kasno uveče, kada je mučila nesanica, pjevala je svoju i sestrinu himnu koja ih je gurala naprijed.

Izvor: Noizz.rs

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *