Za sve važna posjeta Lavrova

Objavljeno: 20.9.2018.


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov dolazi u BIH. Prvo će u Sarajevo, a potom u Banjaluku. Boraviće i u Istočnom Sarajevu.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov dolazi sutra u BIH. Prvo će u Sarajevo, gdje će biti održan sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i BIH.

Bilateralni odnosi, multilateralna saradnja, regionalna pitanja, ekonomska i politička situacija u BIH – to su ključne teme o kojima će razgovarati Sergej Lavrov i Igor Crnadak. Biće potpisan plan saradnje dva ministarstva od 2019. i 2020. godine, a nakon toga će biti organizovana zajednička konferencija za novinare.

’’Ima mnogo priča zašto se ova posjeta dešava kada traje kampanja. Ovo što imamo priliku da ugostimo kolegu Lavrova u samom srcu kampanje jeste znak podrške svima nama ovdje i znak potrebe našeg prijateljstva. Siguran sam da se Rusija u ove izbore neće mještati i da neće dozvoliti da ova posjeta bude iskorštena u predizborne svrhe bilo koje strane’’ – kaže ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Predviđeno je da se sutra Lavrov sastane sa članovima Predsjedništva BiH.

’’Mislim da je to značajno važno da se održe dobre relacije. Lično imam dobre relacije sa minstrom spoljnih poslova Ruske Federacije, bili smo tri godine na različitim skupovima i drago mi je da ide u Banjaluku i da će imati priliku da razgovara i sa predstvnicima vlasti RS’’ – rekao je srpski član Predsjedništva BIH Mladen Ivanić.

Za sada nije poznato da li će Sergej Lavrov imati sastanak sa Savjetom ministara. Ukoliko do toga dođe ministar spoljne tgovine i ekonomskih odnosa BIH kaže da neće pričati o politici, već o trgovini.

’’Moja želja je da se tržište Rusije za BiH proizvode još više otvori jer više izvozimo iz Rusije nego što uvozimo. Šansa je posebno izvozu hrane to je naš stalni zahtijev, blizu smo tog cilja. Mislim da bi smanjili taj spoljno trgovinski defici rusko tržište treba više roba iz BIH’’ – izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Na kraju je planiran ručak u Istočnom Sarajevu. Poslije toga Sergej Lavrov kreće u Banjaluku.

Nakon što sutra sleti na Međunarodni aerodrom u Mahovljanima, uputiće se direktno prema Rusko-srpskom hramu. Nakon toga u zgradi Vladi će biti održan sastanak sa predsjednicima RS, Vlade i NS RS. Uslijediće i zajednička konferencija.

’’Velika stvar za nas, velika posjeta. Doći će sutra i ministar Srbije Ivica Dačić u Banjaluku. Mi se ne stidimo toga što neki kažu, kao Britanci, mali im je ruski uticaj, evo vidite kako to izgleda. Dolazi Lavrov da oni to vide. Za nas je Rusija veoma važan prijatelj. Srbija doživljvamo je kao matičnu zemlju. Živimo za to da jednog dana budemo satsvani dio te naše matice ’’ – poručio je predsjednik RS Milorad Dodik.

U vrijeme dolaska i odlaska delegacije biće zabranjeno kretanje motornim vozilima, te ograničeno kretanje drugih učesnika u saobraćaju uključujući bicikliste i pješake, na trasi kretanja delegacije – a to je od aerodroma u Mahovljanima pa sve do centra grada. Saobraćaj će biti potpuno blokiran i u banjalučkim ulicama Gundulićeva, Olimpijskih pobjednika i u dijelu Ulice Kralja Petra I Karađorđevića u periodu od 14 do 16 časova, kao i od 18 do 19.30 časova.

S obzirom da će se obavljati pregledi na ulazima, iz policije građanima savjetuju da ne nose ruksake i torbe, te da obavezno ponesu identifikacioni dokument. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kažu da će preduzeti mjere prvog, odnosno najvišeg, stepena bezbjednosti. Više od 1.000 policajaca biće zaduženo da sve prođe kako je i planirano.

BN TV

One thought on “Za sve važna posjeta Lavrova

  1. Tri pitanja za Lavrova:
    1. Zašto je rafinerija koja ima monopol u BiH u minusu preko 600 miliona KM?
    2. Koliko je dobio love da dođe?
    3. Zašto Ruski ambasador nkada nije zatražio da se istraži slučaj David D. do kraja?

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *