Svi spuštaju pogled pred posljednjom fotografijom u boji djevojčice iz Aušvica

Objavljeno: 20.9.2018.


Digitalna umjetnica Marina Amaral već tri godine oživljava istorijske fotke, a nedavno je izbacila posljednje fotografije 14-godišnje Poljakinje Česlave Kvoke, zarobljenice iz Aušvica. Udahnula je život u crno-bijele slike i još više dočarala tragičnu sudbinu Česlave.
Česlava Kvoka Foto: Screenshot / Facebook

“Teško je gledati je u oči duže vrijeme ako znate šta joj se desilo”, rekla je Amaral za Bored Panda. “Željela sam da pružim Česlavi priliku da ispriča svoju priču, što je ujedno sudbina mnogih žrtava pored nje” kaže umjetnica.

“Mnogo je lakše poistovjetiti se sa nekim kada ga vidite u boji. Shvatamo kroz šta su ona i milioni drugih prošli kada vidimo ožiljke, isečene usne i krv na njenom licu. Holokaust u početku nije bio masovna grobnica. Počeo je besjedništvom mržnje”, objašnjava Marina.

Originalne fotografije napravio je Vilhelm Brase, poznatiji kao “popularni fotograf iz koncetracionog logora Aušvic”.

“Jako dobro se sjećam kada je ova fotografija nastala”, rekao je pokojni fotograf u jednom intervjuu.

“Izgledala je tako bespomoćno i djetinjasto. Kada je stigla u kamp, nije razumjela šta su joj govorili. Zato je nadzornica zatvorenika uzela pendrek i pretukla je po licu. Njemica je iskalila sav bijes na jadnoj djevojčici. Prelijepoj, mladoj i nevinoj djevojčici. Plakala je jer nije uradila ništa loše. Prije nego što sam je fotografisao, djevojčica je obrisala suze i krv sa svoje rascijepljene usne. Da budem iskren, osjetio sam se kao da su mene tukli, ali nisam smio da se miješam. To bi imalo fatalan ishod po mene”, rekao je Vilhelm.

Česlava je bila jedna od “približno 230.000 djece i mlađih ispod 18 godina” od ukupno 1300.000 ljudi koji su završili u Aušvicu od 1940. do 1945. Godine 1943, 12. marta, Česlava je umrla u svojoj 14. godini. Nikada nije zabilježeno pod kojim okolnostima je preminula. Pogledajte fotografije preplašene djevojčice u boji.

Noizz

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *