Poznati ruski psiholog: Kako spriječiti da vam škola ne izludi dijete

Objavljeno: 20.9.2018.


Mihail Labkovski, popularni ruski psiholog, poručuje roditeljima kako da izaberu školu, treba li raspravljati s nastavnicima i u kom trenutku dijete stvarno treba ostaviti na miru.
Savjet br. 1

Prije škole djecu ne treba ni sa čim opterećivati. Nikakav šah, strani jezici i intelektualni razvoj. Do 6-7 godina mozak djeteta fiziološki nije spreman da prima veliki opseg informacija. Vi ćete izgubiti novac, a dijete – djetinjstvo.

Savjet br. 2

Nemojte za prvaka tražiti “jaku školu”. U nižim razredima za dijete je najvažnije postići psihološki komfor. Zato izaberite normalnu školu, blizu kuće. Dijete neće trošiti vrijeme i snagu na odlazak i povratak, i lakše će mu biti da gradi odnose s poznanicima iz razreda ako žive u komšiluku.

Savjet br. 3

Prva učiteljica ne treba da bude “stroga” nego dobra. Treba vam adekvatn učiteljica koja voli djecu i radi u školi jer voli taj posao. Zato na proljeće posjetite školu i raspitajte se kod roditelja djece četvrtog razreda.

Savjet br. 4

Škola je odgovornost vašeg djeteta, a ne vaša. Možete uzeti odmor prve dvije nedjelje na početku prvog razreda, a onda se dogovorite s djetetom: “Mene tvoja škola ne uznemirava, a ja neću uznemiravati tebe.”

Savjet br. 5

Prestanite da zapitkujete šta je bilo na svakom času i pretjerano da reagujete na ocjene. Ako dijete želi da razgovara o školi, razgovarajte; ako ne želi – ne treba mu klještima izvlačiti riječi iz usta.

Savjet br. 6

Domaći ne treba raditi s djetetom, školsku torbu mu ne treba pakovati, ne provjeravati da li je nešto zaboravilo, ne treba vi o tome da vodite računa. Ako vi sve radite umjesto njega, to u budućnosti neće biti mali problem.

Savjet br. 7

Naravno da svom djetetu možete pomoći. Principijelno pitanje u tome je ko je prvi počeo. To treba da bude dijete. Ono treba da pita: ”Mama, ja ovo ne razumijem?”. A ne da vi malo-malo pa prilazite i pitate da li je sve u redu. Ako dijete ne pita ništa, znači da je sve u redu.

Savjet br. 8

Ako učitelj nije dobar za vaše dijete, problem se mora riješavati. Probajte prvo da razgovarate s učiteljem, zatim s direktorom, ako nema koristi – idite dalje. Možete dijete prebaciti u drugi razred pa čak i školu. Ni u kom slučaju dijete ne treba ostavljati u stanju dugog konstantnog stresa.

Savet br. 9

Pubertet je najteži period u životu vašeg djeteta. Počinje između 12. i 14. i traje do 15-16. godine. To je vrijeme složenih psihičkih i fizičkih promjena, odatle hormonski disbalans, psihološki problemi, umor. Uz to, baš tada djeca polažu prijemne ispite. Dijete može lošije da uči, od odlikaša postane “trojkaš”. Moj savjet glasi: ako ne želite konflikte i teže probleme – ostavite dijete na miru. Vaš zadatak je da to vrijeme prođe što mirnije i što brže dok se haos ne završi.

Savjet br. 10

Ne treba dolaziti u otvoren konflikt sa školom – vrlo vjerovatno ćete izgubiti bitku. Kada vas pozovu na razgovor i budu pričali o jakoj školi, složenom programu i potrebi da se pozabavite djetetom – ne suprotstavljajte se. Složite se. I nastavite da radite po svom.

Savjet br. 11

Nije neophodno razvijati djetetove talente ako to dijete ne želi. Talenat treba da pruža radost, a ne da se iskorišćava. Ne treba se naprezati, tražiti pedagoge ne bi li neko dao odgovor na pitanje “Šta čuči u njemu?” Najčešće ne čuči ništa posebno i u tome nema ničeg tragičnog.

Savjet br. 12

Najvažnije je da naučite da prihvatate svoje dijete ne očekujući od njega ništa. Nije važno kako uči, volite ga onakvo kakvo je i šta god da radi. Da, kad bude imao 15, biće teže nego kad mu je bilo pet. Dijete ne treba u vama da izaziva odbijanje. Ali da bi do toga došlo – treba prvo da volite sebe.

Izvor: atma.hr

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *