Kako društvene mreže utiču na mentalno zdravlje mladih, i zašto je INSTAGRAM OPASAN?

Objavljeno: 20.9.2018.


Kako društvene mreže utiču na mentalno zdravlje mladih?
DA LI JE INSTAGRAM ŠTETAN?

Britansko kraljevsko društvo za javno zdravlje sprovelo je istraživanje u kome je učestvovalo 1.500 Britanaca uzrasta od 14 do 24 godine starosti.

Istraživanje se baziralo na tome da li i kako društvene mreže utiču na mentalno zdravlje.Studija je pokazal da Instagram može da izazove depresiju, anksioznost i osjećaj usamljenosti kod mladih.

Image result for depression

Istraživači vjeruju da Instagram izaziva manjak samopouzdanja jer mladi ljudi posmatraju svoja tijela kao manje atraktivna i loše spavaju.

Snepčet, aplikacija za slanje fotografija i videa nije bolje prošla u istraživanju. Učesnici u istzraživanju stekli su utisak da su ignorisani ili zastračivani od svojih prijatelja na Snepčetu.

Istraživanje je takođe obuhvatilo socijalne mreže Fejsbuk i Jutjub. Pokazalo se da i ako ove mreže mogu da odvedu u stanje depresije samog korisnika, ipak imaju veći pozitivni uticaj na građenje odnosa sa društvom.

Image result for depression

Istraživanje je pokazalo da Jutjub podiže nivo svijesti i mladim ljudima pruža emocionalnu podršku. Ipak, ima najgori uticaj na san od svih ostalih društvenih mreža.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *