HRVATSKA: Ljudi navalili u apoteke i trgovine, nema više zaštite od komaraca

Objavljeno: 20.9.2018.


REKORDNA sezona komaraca i epidemija groznice Zapadnog Nila uzrokovali su rekordnu potražnju za svim mogućim proizvodima za zaštitu od komaraca – od mreža, preko sprejeva i gelova za kožu, do tableta i tekućina za prostorije u susjednoj Hrvatskoj.
Foto: Pixsell/Igor Soban/Patrik Macek

Potražnja je tolika da nestašica vlada i u brojnim velikim lancima trgovina kao što su DM i Konzum, ali i u zagrebačkim apotekama i veledrogerijama preko kojih ide njihova nabavka.

Nestalo svega, prodaju se čak i razna ulja i satovi

Apotekari se žale da je potražnja posljednjih dana izuzetno velika, dok je nabavka slaba jer je sezona pri kraju.

Tako, na primjer, u jednoj apoteciu centru Zagreba kažu da više nemaju ničega osim ručnog sata koji navodno elektromagnetskim valovima tjera komarce i štiti do udaljenosti od oko 1,5 metara. No, naučna istraživanja nisu potvrdila da ta metoda ima neku ozbiljnu učinkovitost.

U jednoj apoteci na Črnomercu imaju samo repelent za djecu.

U drugoj, u Dubravi, kažu da situacija kod njih nije puno bolja nego u trgovinama, da imaju samo jednu vrstu kreme, no očekuju da bi im danas mogla stići neka isporuka repelenata.

Nema čak ni u Centralnoj apoteci

U centralnoj Gradskoj apoteci na Trgu Bana Jelačića kažu da su oni inače uobičajeno najbolje opremljeni, no da trenutno ni oni trenutno nemaju ništa.

Upravnica te apoteke Danijela Kondža kaže da na sve strane pokušava nabaviti repelente, no da joj to teško polazi za rukom.

Rekord nije stvar panike – više je i reakcija na ugrize

Kondža ističe da je ovogodišnja sezona uistinu rekordna i to ne samo po potrošnji repelenata, nego i po reakcijama pacijenata. Iz toga se može zaključiti da problem nije samo u panici zbog groznice Zapadnog Nila, već je povećan broj komaraca i njihovih ugriza.

„Jako puno pacijenata javlja nam se s dermatološkim reakcijama na ubode. Tako da smo prodali i jako puno sredstava koja se nanose nakon uboda“, pojasnila je Kondža.

Hrvatska nije dobro pripremljena

Upravnica centralne nabave za Gradske apoteke Kristina Krivić kaže da je situacija loša.

„Trenutno imam zahtjev za nabavku bilo čega, ali nemam od koga što dobiti. U veledrogerijama apsolutno nema robe“, kaže Krivić.

„Ne znam koji je razlog za to. Očito se mi kao hrvatsko tržište nismo dovoljno dobro pripremili. Niko nije procijenio da bismo mogli imati ovakvu sezonu“, rekla je za Index Krivić.

„Očito su na djelu klimatske promjene, a hrvatsko tržište je takvo kakvo jest. Mi smo sretni da nešto dobijemo. Mi nabavljamo sredstva od Atlantic grupe. Oni drže dipterol, autan i sva ta poznata sredstva koja se obično mogu kupiti i u DM-u i u Mulleru. No toga sada više nema. Mi bismo kupili bilo što da ima, no u ovom trenutku nema apsolutno ništa. Rekli su nam da bi možda nešto moglo doći danas poslijepodne. No nadam se da će zahlađenje ovaj vikend konačno prekinuti sezonu. Ovo nije normalno – da u drugoj polovici septembra imamo temperature od oko 30 stepeni. Čak su i stranci koji dolaze nama u šoku“, poručila je Krivić.

Index

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *