Apple prigrabio 62% globalnog smartfon profita tokom drugog tromjesečja

Objavljeno: 20.9.2018.


Iako Apple tokom drugog tromesečja nije prodao najviše telefona globalno, prema najnovijoj statistici Counterpoint Researcha, kompanija je imala najveći udeo od industrijskog profita tokom tri meseca od aprila do juna.
Izveštaj ističe da je Apple ostvario 62% profita koji se odnosi na prodaju telefona, tokom drugog tromesečja. Samsung se našao na drugom mestu, sa 17 procenata ostvarenog profita tokom drugog tromesečja.

Dok je Samsung zabeležio drugi pad tromesečnog profita tokom poslednje tri godine, Huawei je imao pozitivnu situaciju. Kineska kompanija je završila na trećem mestu, zabeleživši 8% smartfon profita tokom perioda. Oppo, Vivo i Xiaomi su se našli na pozicijama od četvrtog do šestog mesta. Counterpoint ističe da su kineski proizvođači u periodu toko drugog tromesečja proizveli više premijum telefona, što je proizvođačima u Kini omogućilo da po prvit zabeleže dve milijarde dolara industrijskog profita.

Ukoliko su podaci Counterpoint Researcha tačni, iPhone je kompaniji Apple doneo šest milijardi dolara profita tokom tromesečja. Samsungov profit je ostvario pad od 21%, a Galaxay S9 linija je imala pad 7a 24 procenta u isporuci u odnosu na Galaxy S8 seriju tokom drugog tromesečja 2017. godine.

Ostala statistika pokazuje da je Apple dominirao na premijum tržištu, ostvarivši 88% zarade od telefona koji koštaju 800 dolara ili više.. Apple i Samsung su veliku borbu vodili na delu tržišta telefona sa cenom od 600-800 dolara, gde je  kompanija iz Kupertina prigrabila 44% zarade, dok je 41 procenat pripao južnokorejskom gigantu.

U segmentu od 400-600 dolara vodeći su Oppo i Apple tokom drugog tromesečja, a slede Samsung, Huawei, Xiaomi i OnePlus.

Izvor: PhoneArena

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *