WHO: Prošle godine od tuberkuloze oboljelo 10 miliona ljudi

Objavljeno: 19.9.2018.


S DESET miliona oboljelih od tuberkuloze (TBC) u 2017. godini, svijet nije ni blizu okončanju epidemije, objavila je juče Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u izvještaju uoči zasjedanja Opšte skupštine Ujedinjenih naroda.
TBC je jedan od prvih deset uzročnika smrti u svijetu, a prošle godine je, prema procjeni, usmrtio 1,6 miliona ljudi.

WHO je službeno zabilježio 6,4 miliona oboljelih od TBC-a, no procjenjuje da je broj osoba u kojih se razvila bolest mnogo veći i dostiže 10 miliona, jer mnogi slučajevi nisu registrovani ili nisu dijagnosticirani.

Dvije trećine oboljelih živi u osam zemalja

Oboljelih od TBC-a ima u svim državama i svim dobnim skupinama, ali ipak dvije trećine svih oboljelih živi u osam zemalja, a to su Indija, Kina, Indonezija, Filipini, Pakistan, Nigerija, Bangladeš i Južna Afrika.

Zemlje s visokim platama imaju nisku učestalost bolesti, pa je 6 posto svih oboljelih od TBC-a u Americi i Evropi.

Smrtnost od tuberkuloze pada po stopi od 3 posto na godinu te najbolje procjene za sveukupno smanjenje bolesti od 2000. do 2017. iznose 42 posto.

“Kraj epidemije je samo težnja”

“Za većinu zemalja, međutim, ‘kraj’ epidemije TBC-a i dalje je samo težnja, a ne stvarnost”, navodi se u izvještaju.

Približno četvrtina svjetske populacije inficirana je bakterijom TBC-a, no malen postotak zaraženih i oboli od tuberkuloze.

WHO je svoje godišnje izvještaje o TBC-u objavio uoči godišnjeg sastanka svjetskih čelnika u sjedištu UN-a u New Yorku 26. septembra. Nadležni UN-a i svjetski lideri trebali bi se na sastanku zauzeti za ubrzani napredak prema ispunjenju cilja da se do 2030. okonča epidemija TBC-a.

(Index)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *