Rusi pokrenuli krivičnu istragu zbog obaranja “iljušina”

Objavljeno: 19.9.2018.


Ruski istražni komitet pokrenuo je danas krivičnu istragu o obaranju ruskog aviona tipa Iljušin iznad Sredozemnog mora.
“Istražitelji i forenzičari Komiteta rade na licu mesta, zajedno sa predstavnicima ruskog Ministarstva odbrane”, rekla je portparolka komiteta Svetlana Petrenko. Petrenko. Trenutno se utvrđuju tačne okolnosti obaranja Iljušina “Il-20”, u kojem je poginulo 15 ruskih vojnika.

Trenutno je poznato da je avion bio na putu prema vazduhoplovnoj bazi Hmejmim, a da je kontakt sa posadom izgubljen u 23:00 časova u ponedeljak, prenosi Tass.

U trenutku kada je “Iljušin” nestao sa radarskih ekrana, četiri izraelska aviona F-16 dejstvovala su po ciljevima u pokrajini Lakatija u Siriji. Ministarstvo odbrane Rusije juče je saopštilo da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila avion.

U saopštenju se navodi da su izraelski avioni “gurnuli” ruski avion na putanju rakete i da Rusija optužuje Izrael za “namernu provokaciju”. Ministarstvo dodaje da je Izrael obavestio Rusiju o svojim aktivnostima u Lakatiji samo minut pre početka napada.

“Vidimo ove provokativne korake Izraelakao neprijateljske. Zbog neodgovornosti izraelske vojske, poginulo je 15 ruskih vojnika. Ovo je u potpunosti suprotno duhu rusko-izraelskog prijateljstva. Zadržavamo pravo da odgovorimio “milo za drago”, izjavio je juče portparol ruskog MO, general major Igor Konašenkov.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *