Reditelj optužen za seksualno zlostavljanje, javilo se 20 žrtava

Objavljeno: 19.9.2018.


Reditelja, koji je u Srbiji poznat po predstavi sa prošlogodišnjeg BITEFA koja je trajala 24 sata, optužili su članovi njegove trupe zbog, kako navode, ponižavanja i seksualnog uznemiravanja.
Fabr je svoje igrače, koji se često pojavljuju sasvim nagi na sceni, nazivao “ratnicima lepote” zbog fizičkih napora potrebnih za izvođenje njegovih radova.

Ali u pismu holandskom magazinu “rekto:verso” dvadesetoro njegovih bivših zaposlenih opisalo je zatrovanu radnu atmosferu gde je “ponižavanje svakodnevno”, preneo je AFP.

U pismu se nabraja nekoliko konkretnih primera ponižavanja, proganjanja i seksualnog zastrašivanja, ukjučujući polutajne fotografske seanse u kojima su igračima nuđene pare i savetovano im da uzmu alkohol i drogu kako bi se osećali “oslobođenije”.

“Nakon tog snimanja, pošto sam odbila njegova nabacivanja, osećala sam se užasno i uznemireno”, navedene su reči jedne igračice u pismu.

Igrači koji su odbili Fabrova udvaranja, navodno, dobijali su manje uloge ili poniženja i manipulacije.

Fabr je optužen i da je ponižavao žene na probama “bolnim i često otvorenim seksističkim kritikama”.

Pismo je potpisalo osmoro umetnika imenom i prezimenom, dok su ostali želeli da ostanu anonimni. Kažu da su bili primorani na otvoreno pismo jer razgovor sa Farbrom nije ništa promenio.

Oni su bili povređeni i TV intervjuom iz juna 2018 – čiji je povod bio rezultat istraživanja da je svaka četvrta žena u kulturnom sektoru u proteklih godinu dana doživela seksualno maltretiranje, gde je Fabr tvrdio da nikada nije imao problema niti pribegavao uvredljivom seksualnom pronašanju tokom svoje četrdesetogodišnje karijere. Potpisnici pisma, pak, tvrde da je najmanje šestoro igrača u poslednje dve godine napustilo trupu upravo iz tog razloga.

Fabr i “Troubleyn” kompanija demantovali su kritike i istakli da je pismo puno neistina i proizvoljnih nagađanja.

“Žalimo zbog ovakvog napada preko medija, jer je reč o nepravičnom javnom suđenju. Tokom umetničkog procesa nekada naiđete na osetljiv teren: ono što je prihvatljivo za jednog igrača ili glumca nije za drugog”, piše u Fabrovoj reakciji na pismo, objavljenoj i na sajtu “rekto:verso” i na sajtu njegove trupe.

Fabr je demantovao postojanje “polutajnih fotografisanja”.

“Znam da kao producent mogu da ostavim utisak nekoga ko je vrlo direktan. Nikada mi nije bila namera da zastrašim ili povredim ljude, bilo psihički bilo seksualno. Apelujem na žene koje tvrde da je moje ponašanje bilo neprihvatljivo da pribegnu ustanovljenim procedurama za takve situacije. Sarađivaću u potpunosti. Žao mi je što se ova medijska bura obrušila na čitavu kompaniju i stala na put pravednom suđenju”, rekao je Fabr povodom ovih optužbi.

Foto: Getty

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *